gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Datum
Onderwijssector PO, VO, MBO
Thema lhb, Genderidentiteit, Transgender, Intersekse, Leerlingenparticipatie
Doelgroep leerlingen, leraar
Website Paarse Vrijdag

Op vrijdag 9 december is het weer Paarse Vrijdag. Een feestelijke dag waarop veel scholen paars kleuren en vieren dat iedereen het recht heeft zichzelf te zijn. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

Ludieke acties

Op deze actiedag – een initiatief van COC Nederland – zetten leerlingen zich in voor seksuele diversiteit als norm. Leerlingen organiseren meestal opzienbarende en ludieke activiteiten. Een dj in de kantine, paarse ballonnen in de gangen, uitdelen van paarse brillen of cup cakes. Ideeën vinden ze op de website van het GSA Netwerk, die Paarse Vrijdag organiseert.

Bestel een actiepakket

Paarse Vrijdag biedt jou als leraar een mooie gelegenheid om in de les aandacht te besteden aan gender- en seksuele diversiteit. Vanaf begin november kunnen leerlingen (en po scholen) een gratis actiepakket bestellen bij het GSA Netwerk. Daarin zitten voor het primair onderwijs o.a. versierspullen, prentenboeken, gedichten, posters en les ideeën. Het vo/mbo pakket bevat de bekende paarse polsbandjes en posters.

Vergroot het effect door als school mee te doen

Als leraren meedoen met Paarse vrijdag is het effect nog groter. Je kunt deze actiedag aangrijpen om op een positieve en leuke manier aandacht besteden aan seksuele- en gender-diversiteit in de les. Bestel bijvoorbeeld de Paarse Vrijdag Krant, download Kletskaartjes of speel het spel Gedragen Gedrag, lees een boek voor met een lhbti+ thema of laat videoportretten zien in de klas.

GSA

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door COC’s GSA Netwerk, en met leerkrachten en scholieren. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. GSA’s organiseren daarvoor activiteiten zoals Paarse Vrijdag, met steun van COC Nederland. Er zijn GSA’s op circa 80 procent van de middelbare scholen in Nederland. De eerste Paarse Vrijdag in Nederland werd door COC geinitieerd in 2010.

Bekijk de tips en inspiratie voor Paarse Vrijdag

poposterlespakket

Paarse Vrijdag in het po

Doe ook mee met Paarse Vrijdag (de tweede vrijdag in december) in het basisonderwijs en vier dat iedereen uniek en anders is en dat we onszelf mogen zijn. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

vo/mbolesmateriaal

Paarse Vrijdag in het vo/mbo

Kleur voor één dag paars op jullie school en laat zien dat diversiteit de norm is. Steun je leerlingen bij het organiseren van deze dag en besteed in de les aandacht aan respect voor gender & seksuele diversiteit. Bekijk de lestips.

vo/mbogastleslesmateriaal

Paarse Vrijdag Krant

De Paarse Vrijdag Krant geeft extra inhoud aan Paarse Vrijdag. De krant is aantrekkelijk en leerzaam voor leerlingen in het vo en mbo. Voor de leraren is er een digitale handreiking bij. Ook geeft de stichting gastlessen.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school