gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Datum
Onderwijs type Kalender-moment
Doelgroep leerlingen, leraar
Website Paarse Vrijdag

Op 10 december is het weer Paarse Vrijdag. Een feestelijke dag waarop veel scholen paars kleuren en vieren dat iedereen het recht heeft zichzelf te zijn. Op deze actiedag zetten leerlingen zich in voor seksuele diversiteit als norm. Paarse Vrijdag biedt jou als leraar een mooie gelegenheid om in de les aandacht te besteden aan gender- en seksuele diversiteit.

Ludieke acties

Een dj in de kantine, paarse ballonnen in de gangen, uitdelen van paarse brillen of cup cakes. Leerlingen organiseren meestal opzienbarende en ludieke activiteiten. Ideeën vinden ze op de website van het GSA Netwerk, de initiatiefnemer van Paarse Vrijdag.

Bestel een actiepakket

Vanaf begin november kunnen leerlingen (en po scholen) een gratis actiepakket bestellen bij het GSA Netwerk. Daarin zitten voor het primair onderwijs o.a. prentenboeken, gedichten, posters, knutselspullen en les ideeën. Het vo/mbo pakket bevat de bekende paarse polsbandjes en posters.

Bestel een actiepakket

In de les

Als leraren meedoen met Paarse vrijdag is het effect nog groter. Je kunt deze actiedag aangrijpen om op een positieve en leuke manier aandacht besteden aan seksuele- en gender-diversiteit in de les. Bestel bijvoorbeeld de Paarse Vrijdag Krant, download Kletskaartjes of speel het spel Gedragen Gedrag, lees een boek voor of laat videoportretten zien in de klas.

Bekijk de tips en inspiratie voor Paarse Vrijdag

poposterlespakket

Paarse Vrijdag in het po

Ook in het basisonderwijs kun je op Paarse Vrijdag (de tweede vrijdag in december) vieren dat iedereen uniek en anders is, dat we samen onszelf mogen zijn en dat iedereen op iedereen verliefd mag worden.

vo/mbolesmateriaal

Paarse Vrijdag in het vo/mbo

Kleur voor één dag paars op jullie school en laat zien dat diversiteit de norm is. Steun je leerlingen bij het organiseren van deze dag en besteed in je les aandacht aan respect voor gender & seksuele diversiteit.

vo/mbogastleslesmateriaal

Paarse Vrijdag Krant

De Paarse Vrijdag Krant geeft extra inhoud aan Paarse Vrijdag. De krant is aantrekkelijk en leerzaam voor leerlingen in het vo en mbo. Voor de leraren is er een digitale handreiking bij. Ook geeft de stichting gastlessen.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.