gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Boeken van de regenboog

Regenboogboeken

Op de tabbladen hiernaast vind je een aantal regenboogboeken: boeken waarin gender- en/of seksuele diversiteit een rol speelt. Soms is dit het hoofdthema van het boek, soms is het een bijkomende verhaallijn.

De boeken kunnen door de schoolbibliotheek worden aangeschaft om het aanbod meer divers en inclusiever te maken. Als leraar kun je boeken ook bewust inzetten in een les, bijvoorbeeld als je het thema wil opnemen in je les.

Prentenboeken

Koning & Koning

poprentenboekgastles

2020 | Koning & Koning is een hedendaagse klassieker. Bij het boek hoort een website met lesmateriaal, kleurplaten en nog veel meer. De makers geven bovendien gastlessen.

Lou, de boekjes

prentenboek4-6 jaarlesmateriaal

2019 | De vier prentenboekjes over Lou vertellen kleuters over de kleine avonturen van een kind dat opgroeit in een wereld vol diversiteit. De boekjes zijn ‘los’ te gebruiken of met lesmaterialen.

Toch moederdag voor Tommy

poprentenboek

2017 | Een vrolijk prentenboek over Tommy die vlak voor Moederdag voor het eerst naar school gaat. Blijkbaar weet de juf niet dat Tommy twee vaders heeft. Want iedereen knutselt wat voor mama.

Kinderboeken

Gelukkige Vaderdag, Silvie

poleesboek (8-12 jaar)lesmateriaal

2017 | Met het lespakket ‘Gelukkige Vaderdag, Silvie’ en het gelijknamige boek kun je de juiste informatie geven aan je leerlingen over transgenders en gesprekjes voeren over gender in de klas.

Hoe bedoel je?

po/voleesboek>9 jaar

2016 | Een verhaal over het verdriet en de verwarring van het stoere karatemeisje Naomi als ze plotseling hoort dat haar ouders gaan scheiden omdat haar vader bij een man gaat wonen.

Brullende leeuwen

poleesboek (8-12 jaar)

2013 | Brullende Leeuwen is een spannend boek waarin ook allerlei thema’s aan bod komen zoals jongens-meisjes-gedrag, homoseksualiteit en pesten.

Tiener- en Young Adult boeken

Confettiregen

vo/mboboekuit de kast

2020 | Splinter Chabot beschrijft in ‘Confettiregen’ hoe terloopse opmerkingen van leraren en leerlingen het zo moeilijk maken om uit de kast te komen.

Andreas Burnier - Het jongensuur

vo/mboboektransWOIIToon nog 1 tags

2020 | Andreas Burnier is ‘herontdekt’, want ze was haar tijd ver vooruit. Burnier schreef al in 1969 openlijk en vrolijk over lesbische relaties en vrouwen die eigenlijk geen vrouw (willen) zijn.

Storm

voleesboek (12-16 jaar)

2014 | Een vrolijk maar veelomvattend verhaal over de 12-jarige surfjongen Storm die opeens stapelverliefd wordt op een nieuwe klasgenoot. Met tips voor in de klas van een docent Nederlands.

Voor de lijst

Gebr.

vo/mboleesboek (12-16 jaar)

1996 | Ted van Lieshout schreef deze gedeeltelijk autobiografische roman over zijn gestorven broertje die ook homoseksueel was.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.