gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Boeken van de regenboog

Regenboogboeken

Regenboogboeken zijn boeken waarin gender- en/of seksuele diversiteit een rol speelt. Als leraar kun je ze gebruiken in de klas om het thema aan bod te laten komen.

Boeken in de klas

In sommige boeken speelt gender- en seksuele diversiteit een subtiele rol. Op die manier kun je het onderwerp ook minder nadrukkelijk de revue laten passeren. Wil je meer weten over het belang van boeken met een lhbti thema, hoe je ze gebruikt en waar je ze kunt vinden? Lees het inspiratieartikel Lhbti+ boeken & School.

Boekenlijsten 

Prentenboeken

Koning & Koning

gastlespoprentenboek

Koning & Koning is een hedendaagse klassieker. Bij het boek hoort een website met lesmateriaal, kleurplaten en nog veel meer. De makers geven bovendien gastlessen.

Toch moederdag voor Tommy

4-7 jaarpomoederdagprentenboekToon nog 1 tags

Een vrolijk prentenboek over Tommy die vlak voor Moederdag voor het eerst naar school gaat. Alleen weet de juf nog niet dat hij twee vaders heeft. Bij het boek hoort een kleurplaat.

Lance & Lot zoeken zich rot

poprentenboeklesmateriaal bij prentenboekjes

Prentenboek over twee ridders die graag een baby zouden hebben. Maar waar vind je een baby? Boek met lesbrief en kleurplaat. Van de makers van Koning & Koning.

Kinderboeken

Gelukkige Vaderdag, Silvie

poleesboek (8-12 jaar)lesmateriaaltransToon nog 1 tags

Met dit leesboek en bijbehorend lespakket kun je de juiste informatie geven aan je leerlingen over (trans)genders, gesprekjes voeren over gender in de klas en spelenderwijs met de quiz aandacht geven aan het thema.

Hoe bedoel je?

>9 jaarpo/voleesboek

Een verhaal over het verdriet en de verwarring van het stoere karatemeisje Naomi als ze plotseling hoort dat haar ouders gaan scheiden omdat haar vader bij een man gaat wonen.

Brullende leeuwen

poleesboek (8-12 jaar)lhbti+pestenToon nog 1 tags

Brullende Leeuwen is een spannend boek waarin ook allerlei thema’s aan bod komen zoals jongens-meisjes-gedrag, homoseksualiteit en pesten.

Tiener- en Young Adult boeken

Love Potion

voboeklhbti+

Een sprookjesachtig en rijk geïllustreerd Engelstalig boek voor tieners en young adults. Over een heks en een prinses die verliefd op elkaar worden.

Confettiregen

uit de kastvo/mboboek

Splinter Chabot beschrijft in ‘Confettiregen’ hoe terloopse opmerkingen van leraren en leerlingen het zo moeilijk maken om uit de kast te komen.

Het jongensuur

vo/mboboektrans

Andreas Burnier is ‘herontdekt’, want ze was haar tijd ver vooruit. Burnier schreef al in 1969 openlijk en vrolijk over lesbische relaties en vrouwen die eigenlijk geen vrouw (willen) zijn.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school