gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Boeken van de regenboog

Regenboogboeken

Regenboogboeken zijn boeken waarin gender- en/of seksuele diversiteit een rol speelt. Als leraar kun je ze gebruiken in de klas om het thema aan bod te laten komen.

Boeken in de klas

In sommige boeken speelt gender- en seksuele diversiteit een subtiele rol. Op die manier kun je het onderwerp ook minder nadrukkelijk de revue laten passeren. Wil je meer weten over het belang van boeken met een lhbti thema, hoe je ze gebruikt en waar je ze kunt vinden? Lees het inspiratieartikel Lhbti+ boeken & School.

Boekenlijsten 

Prentenboeken

Koning & Koning

poprentenboekgastles

2020 | Koning & Koning is een hedendaagse klassieker. Bij het boek hoort een website met lesmateriaal, kleurplaten en nog veel meer. De makers geven bovendien gastlessen.

Lou, de boekjes

4-6 jaarlesmateriaalprentenboek

2019 | De vier prentenboekjes over Lou vertellen kleuters over de kleine avonturen van een kind dat opgroeit in een wereld vol diversiteit. De boekjes zijn ‘los’ te gebruiken of met lesmaterialen.

Toch moederdag voor Tommy

poprentenboek4-7 jaar

2017 | Een vrolijk prentenboek over Tommy die vlak voor Moederdag voor het eerst naar school gaat. Blijkbaar weet de juf niet dat Tommy twee vaders heeft. Want iedereen knutselt wat voor mama.

Kinderboeken

Gelukkige Vaderdag, Silvie

lesmateriaaltranspoleesboek (8-12 jaar)Toon nog 1 tags

2017 | Met het lespakket ‘Gelukkige Vaderdag, Silvie’ en het gelijknamige boek kun je de juiste informatie geven aan je leerlingen over transgenders en gesprekjes voeren over gender in de klas.

Hoe bedoel je?

po/voleesboek>9 jaar

2016 | Een verhaal over het verdriet en de verwarring van het stoere karatemeisje Naomi als ze plotseling hoort dat haar ouders gaan scheiden omdat haar vader bij een man gaat wonen.

Brullende leeuwen

poleesboek (8-12 jaar)

2013 | Brullende Leeuwen is een spannend boek waarin ook allerlei thema’s aan bod komen zoals jongens-meisjes-gedrag, homoseksualiteit en pesten.

Tiener- en Young Adult boeken

Love Potion

lhbti+voboek

Een sprookjesachtig en rijk geïllustreerd Engelstalig boek voor tieners en Young Adults. Het verhaal gaat over een heks en een prinses die verliefd op elkaar worden.

Confettiregen

vo/mboboekuit de kast

2020 | Splinter Chabot beschrijft in ‘Confettiregen’ hoe terloopse opmerkingen van leraren en leerlingen het zo moeilijk maken om uit de kast te komen.

Het jongensuur

boektransvo/mbo

2020 | Andreas Burnier is ‘herontdekt’, want ze was haar tijd ver vooruit. Burnier schreef al in 1969 openlijk en vrolijk over lesbische relaties en vrouwen die eigenlijk geen vrouw (willen) zijn.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.