gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Boeken van de regenboog

Regenboogboeken

Regenboogboeken zijn boeken waarin gender- en/of seksuele diversiteit een rol speelt. Als leraar kun je ze gebruiken in de klas om het thema aan bod te laten komen.

Boeken in de klas

In sommige boeken speelt gender- en seksuele diversiteit een subtiele rol. Op die manier kun je het onderwerp ook minder nadrukkelijk de revue laten passeren. Wil je meer weten over het belang van boeken met een lhbti thema, hoe je ze gebruikt en waar je ze kunt vinden? Lees het inspiratieartikel Lhbti+ boeken & School.

Boekenlijsten 

Prentenboeken

Lance & Lot zoeken zich rot

poprentenboek

2016 | Prentenboek over twee ridders die graag een baby zouden hebben. Maar waar vind je een baby? Boek met lesbrief en kleurplaat, van de makers van Koning & Koning.

Hoera! Wij worden papa!!!

poprentenboek

2016 | Een ongecompliceerd en positief verhaal voor jonge kinderen over twee verliefde beren die gaan trouwen en graag voor een kindje zouden zorgen.

Goos

poprentenboektrans

2016 | Prentenboek over sleutelgansje Goos dat een blauw hartje heeft, maar per ongeluk een oranje velletje kreeg.

Kinderboeken

Plafondmeisje

polesbriefleesboek 10-12 jaar

2012 | Humoristisch kinderboek over het ontdekken dat je ‘anders’ bent. Met gratis lespakket. Vanaf groep 6.

Tiener- en Young Adult boeken

De dagen van de bluegrassliefde

leesboek 14+vo

2015/1999 | De 18-jarige Tycho wordt in een Amerikaans zomerkamp voor het eerst hevig verliefd. Een tijdloos boek, tweede van een trilogie, dat door docent Nederlands Judith Lang wordt getipt voor 3 havo/vwo.

Storm

voleesboek (12-16 jaar)

2014 | Een vrolijk maar veelomvattend verhaal over de 12-jarige surfjongen Storm die opeens stapelverliefd wordt op een nieuwe klasgenoot. Met tips voor in de klas van een docent Nederlands.

Jordi

po/voleesboek (12-16 jaar)

2013 | Roman over het leven van een gewone brugklasser, die nog even niet opvalt en die vindt dat zijn beste vriend zo mooi danst als hij voetbalt.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.