gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

vo/mbo

De film ‘Jongens’ vertelt over Sieger, een sportieve, wat gesloten 15-jarige jongen die tijdens de zomervakantie de liefde ontdekt. Die blijkt heel anders te zijn dan hij altijd dacht. De film kan gebruikt worden om voorlichting te geven over seksuele diversiteit.

Liefde valt niet te regelen

Sieger traint samen met zijn beste vriend Stef in een nieuw atletiekteam voor het NK estafette. Tijdens die trainingen ontmoet Sieger de intrigerende, onvoorspelbare Marc. De vriendschap die zich tussen hun ontwikkelt lijkt normaal, maar stiekem voelt Sieger meer voor Marc en hij raakt in een eenzaam gevecht met zichzelf als blijkt dat Marc ook verliefd op hem is.

Sieger wil geen homo zijn en hij gaat samen met Stef op een geheime crossplek buiten het dorp op de meisjes af. In die wereld gaat alles vanzelf en al snel krijgt Sieger iets met Jessica. Hij merkt dat hij vanaf dan ook eindelijk meetelt voor zijn grote stoere broer Eddy, die hem daarvoor nooit zag staan, en dat doet Sieger goed.

Hoe graag Sieger ook normaal wil zijn, hij kan steeds minder zijn gevoelens voor Marc ontkennen. Pas als hij Marc verliest omdat hij geen keuze maakt, ontdekt Sieger dat in de liefde niets te bemiddelen valt en hij zijn hart moet volgen.

Prijzen

De film heeft inmiddels vele internationale en nationale prijzen en nominaties in de wacht gesleept.

Inspiratie voor in de klas

De film kan gebruikt worden in het geven van voorlichting over seksuele diversiteit in de klas. De film is verkrijgbaar op DVD.


Specificaties

Doelgroep: kinderen 10/12 jaar
Tijdsduur: 78 minuten
Jaar: 2014
Producent: Pupkin Film / NTR
Cast: Gijs Blom, Ko Zandvliet, Jonas Smulders, Ton Kas, Ferdi Stofmeel, Julia Akkermans, Stijn Taverne,
Regie: Mischa Kamp
Scenario: Chris Westendorp en Jaap Peter Enderlé
DVD: Jongens is inmiddels ook op DVD verschenen

 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school