gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

vopraktijkvoorbeeld

2012 | Inspirerende succesverhalen over duurzaam schoolbeleid om scholen homovriendelijker te maken. EduDivers voerde dit project van 2001 tot en met 2011 uit voor de gemeente Amsterdam.

Succesverhalen

Bijna 70 scholen in het voortgezet onderwijs van Amsterdam kregen begeleiding van Edudivers op het gebied van seksuele diversiteit en sociale veiligheid. De verhalen van een aantal scholen verschenen in de publicatie ‘Op school is iedereen aan zet ‘. Deze kunnen ter inspiratie dienen voor andere scholen.

“Je rent als een mietje” (Uit: Op school is iedereen aan zet)

 

Tijdens de gymles en de borrel

De voorbeelden in de brochure laten zien hoe verschillend de trajecten kunnen zijn en hoe positief ze kunnen uitpakken. Het zijn verhalen van directeuren, leerlingen en docenten over homoseksualiteit tijdens de nieuwjaarsborrel, een denktank, de gymles, op Valentijnsdag en bij het paintball spelen.

De begeleiding van Edudivers had betrekking had op alle lagen van de school: directie, docenten(team), functionarissen en leerlingen. Daarbij stond steeds de vraag en het eigen initiatief van scholen centraal. De brochure laat ook zien hoe de begeleiding er uit zag.

“Dit is een van de duurzaamste projecten rond homo-emancipatie ter wereld.” (Peter Dankmeijer, directeur EduDivers)


 

Download: ‘Op school is iedereen aan zet’ (pdf)

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.