gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

po/volesgevenseksuele vorming

De website Seksuelevorming.nl van Rutgers geeft je tips over het aandacht geven aan homoseksualiteit en genderdiversiteit tijdens het lesgeven over relaties en seksualiteit.

Website Seksuelevorming.nl

 

Tips

Seksuele diversiteit blijft voor veel leraren een lastig onderwerp om te behandelen in de klas. Rutgers geeft tips over hoe je met het onderwerp kunt omgaan.

 

Primair onderwijs

“Het is belangrijk leerlingen die zich negatief uitlaten over homoseksualiteit of andere kinderen uitschelden voor homo, aan te spreken op hun gedrag.” (Seksuelevorming.nl)

Voortgezet Onderwijs

“Probeer de voorlichting zo neutraal mogelijk te houden; de relatief liberale houding van Nederlanders tot relaties, voorhuwelijkse seks, homoseksualiteit en abortus kan voor sommige jongeren erg verwarrend of te confronterend zijn.” (Seksuelevorming.nl)

MBO

“Over seksuele oriëntatie en genderidentiteit kunnen fundamentele (of religieuze) verschillen bestaan in de wereld en in de klas. Besteed aandacht aan deze verschillen en benoem de verschillende opvattingen die kunnen leven.”(Seksuelvorming.nl)

 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school