gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

boektransvo/mbo

Deze roman van Andreas Burnier laat zien dat het begrip ‘transgender’ niet een verschijnsel is van deze tijd, zoals het soms wel wordt gezien. Mensen hadden er misschien niet altijd een woord voor, maar het is er wél altijd geweest.

Over het boek

De joodse Simone worstelt met haar genderidentiteit, met op de achtergrond de Tweede Wereldoorlog, waarin ze overleeft door op 16 adressen onder te duiken. Ondertussen probeert ze los te komen van haar meisjeslichaam en de bijbehorende rol.

Lees de recensie op Qeerboeken.nl of in het artikel ‘Vrouw met baard.

Over de auteur

Andreas Burnier is ‘herontdekt’, want ze was haar tijd ver vooruit. Burnier schreef al in 1969 openlijk en vrolijk over lesbische relaties en vrouwen die eigenlijk geen vrouw (willen) zijn.

In de radiodocumentaire ‘Andreas Burnier, of hoe je op een klein vlot blijft drijven’ (15-3-2020) onderzoekt Nikki Dekker hoe het kan dat deze schrijfster (nog) niet in de canon van Nederlandse schrijvers staat. Zo stelt niet alleen Burnier het begrip ‘gender’ in haar boeken centraal, maar borduurt Dekker hierop voort met vragen over onze hedendaagse kijk op het belang van schrijfsters in de vorige eeuw. Op de website AndreasBurnier.nl is alles te vinden over onder meer het leven en de boeken van de schrijfster Burnier en de mens C. I. Dessaur (1931-2002).

Specificaties

Titel: Het jongensuur
Schrijver: Andreas Burnier
Jaar van eerste uitgave: 1969
Uitgeverij: Atlas Contact (2015)

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school