gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

poleesboek (8-12 jaar)

2013 | Brullende Leeuwen is vooral een spannend boek over voetbal. Dat is mooi, want er komen nogal wat thema’s in voor zoals vooroordelen over jongens-meisjes-gedrag, homoseksualiteit en psychiatrische aandoeningen. Het hoofdthema is luid en duidelijk: pesten.

Twee vaders

Maarten heeft het thuis niet gemakkelijk. Zijn moeder is opgenomen in een psychiatrische instelling en zijn vader weet niet goed hoe hij Maarten op de rails houdt. Op zijn vroegere school werd Maarten gepest met zijn moeder.
Voetballen is het belangrijkst voor Maarten. Maar omdat Maarten zich zo onzeker voelt, pest hij zelfs zijn teamgenoten. Zo pest hij Samuel die twee vaders heeft en Eva omdat ze een meisje is (“meisjes horen niet op voetbal”).
Als Eva zijn plaats als spits overneemt, is Maarten al zijn zelfrespect kwijt en zint hij op wraak. Daar komt nog eens bij dat zijn beste vriend Wout ontdekt dat zijn Maartens moeder niet dood is, maar in het ‘gekkenhuis’ zit.

Begrip voor een pestkop

De achtergronden van Maarten worden beetje bij beetje duidelijk in het verhaal. Daardoor ontstaat langzaam meer begrip voor deze akelige pestkop.

De rol van vriend Wout staat de meeste tijd op de wip: doet hij mee met Maarten of niet? Wout probeert zijn vriend vaak op andere gedachten te brengen, maar gaat meestal toch met hem mee. Totdat Wout aan het eind van het verhaal de keus maakt om Maarten te ‘verraden’, waardoor alles goed afloopt.

Heldenrol voor voetbalcoach

Naast deze belangrijke keus van Wout, zijn de andere heldenrollen voor de voetbalcoach (die vroeger zelf gepest werd) en de oudere broer van Maarten, die hem blijft steunen. Bovendien zijn in dit boek alle teamgenoten uiteindelijk in staat Maarten zijn pesterijen te vergeven…

Homo!

Homoseksualiteit is een klein, maar terugkerend thema. Samuel heeft twee vaders, wat voor Maarten genoeg reden is om Samuel te pesten en hem structureel ‘homo’ te noemen. Maarten is zeer verbaasd als hij op een dag een van de vaders van Samuel langs de lijn ziet staan: een stoere man met een tatoeage. “Is dat een homo?”

Het boek is geschikt om zelf te lezen op voor kinderen uit groep (4) 5, 6, 7 (8). Het heeft grote letters, ondersteunende illustraties en is vooral erg vlot geschreven. Voor kinderen in groep 8 zijn de tekeningen wellicht niet cool genoeg, maar de thematiek zal kinderen t/m groep 8 zeker aanspreken.

Lesbrief / workshops

Brullende leeuwen kan in de klas gebruikt worden om pesten of vooroordelen te bespreken. Hiervoor had uitgeverij Levendig een korte lesbrief geschreven, die niet meer online staat. Maar schrijfster Annemarie Jongbloed ontwikkelde zelf ook een les bij het boek (voor kinderen van 9 t/m 12 jaar). Je kunt haar boeken voor workshops-op-maat via De Schijverscentrale.

Annemarie Jongbloed heeft overigens meer boeken geschreven waarin lhbti een thema is. Bijvoorbeeld Een minuut voor twaalf, een spannend boek over Jesse die toevallig twee vaders heeft.

Auteur: Annemarie Jongbloed
Uitgeverij: Levendig Uitgever?
Jaar van uitgave 2013
ISBN: 978 94 91740 06 0
aantal pagina’s 56 (hardcover)
Dit boek is niet meer te bestellen via Levendig, maar Bol.com lijkt het nog wel te leveren.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.