gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

vo/mboboekuit de kast
  • Leesboek coming out
  • Bang dat z'n broertje zich zou schamen...

2020 | Splinter Chabot beschrijft in ‘Confettiregen’ dat het voor een puber moeilijk kan zijn om uit de kast te komen. Ook in een progressieve omgeving. En dat terloopse opmerkingen van leraren en leerlingen daar aan bijdragen.

Hakjes niet voor jongens

Confettiregen is het autobiografische verhaal van Splinter Chabot – in het boek Wobie genaamd – die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Maar als hij naar school gaat, ontdekt hij dat er ook mensen zijn die vinden dat sommige kleren alleen voor meisjes zijn en dat verliefd zijn ingewikkeld is.

Langzaam komt hij erachter dat hij misschien ‘anders’ is dan zijn klasgenoten en broers. Anders dan dat hij wil zijn. Want hij ziet dat zelfs in Nederland ‘zijn soort’ in elkaar wordt geslagen.

Wobie is bang dat zijn broertje zich op school voor hem zou schamen. En ook de angst om zelf gepest te worden – terloopse opmerkingen van leraren en klasgenoten zorgen dat hij continu op zijn hoede is – maakt dat hij tergend lang niet wil weten wie hij is.

It gets better

De reis waarin hij toch ontdekt wie Splinter is, is een reis in zijn hoofd – een reis door grijze mist en soms noodweer. In een tv-interview hoort hij Marc-Marie Huijbregts zeggen: “It gets better” en daar houdt hij zich aan vast. Marc-Marie blijkt gelijk te hebben, want het eindpunt van de zware reis blijkt een land te zijn dat zoet is als suikerspinnen en de regen als confetti.

Luister hier de podcast over Confettiregen >>

 

Specificaties

Titel: Confettiregen en de durf om jezelf te worden
Schrijver: Splinter Chabot
Jaar van eerste uitgave: 2020
ISBN: 9789000370634
Uitgeverij: Spectrum

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.