gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

po/voleesboek>9 jaar
  • Leesboek bovenbouw po, onderbouw vo
  • Luchtig boek over een vader die uit de kast komt

2016 | Een verhaal over het verdriet en de verwarring van het stoere karatemeisje Naomi als ze plotseling hoort dat haar ouders gaan scheiden omdat haar vader bij een man gaat wonen.

Verwarrend voor Naomi

Naomi is door de war door het nieuws dat haar ouders gaan scheiden en haar vader homo blijkt te zijn! De grootste treiterkop uit de buurt, verergert Naomi’s onzekerheid met akelige opmerkingen over haar vader.

Gelukkig kan Naomi met haar onbegrip, boosheid en verdriet terecht bij haar oudere buurjongen, die alle onzin-opmerkingen weerlegt. Ook Naomi’s beste vriend Lucas reageert heel normaal op het nieuws dat haar vader verliefd is op een man: “Nou ja, verliefd is verliefd”.

Door de positieve reacties van haar vrienden went Naomi langzaam aan het idee dat de nieuwe liefde van haar vader een man is. Misschien valt die nieuwe man wel mee, vraagt Lucas zich af:  “Anders zou je vader niet verliefd zijn. Toch?!”

Een boek dat iets uitlegt

De lastige situatie waar dit boek over gaat, laat zien dat deze ook voor de ouders van Naomi pijnlijk, verwarrend èn liefdevol is. Zo wordt uitgelegd dat haar vader ‘wilde zijn als iedereen’ en daarom ging trouwen en een kindje kreeg en ook gelukkig was. Maar dat het hem na jaren niet meer lukte over een deel van zichzelf te liegen. Ook het verdriet van de moeder is aanwezig; evenals het geluk dat ze hadden als gezin, dat ze niet had willen missen.

Ondanks de realiteit van de gevoelens in dit boek, leest het toch niet ‘zwaar’, door een bepaalde luchtigheid en humor.

Algemeen

Hoe bedoel je? is een verhaal van 65 pagina’s zonder illustraties. De leeftijd van Naomi is niet duidelijk – ongeveer 12 jaar – maar het boek is qua niveau te lezen vanaf 9 jaar. Kinderen in de eerste jaren van het vo zullen dit boek zeker ook nog interessant kunnen vinden.

(Het eerste deel van ‘Hoe bedoel je?’ verscheen in 2011 onder de titel ‘Niet waar!’ bij 248media uitgeverij.)


 

Specificaties

Titel: Hoe bedoel je?
Auteur: Elsbeth de Jager
Uitgeverij: EigenZinnig
Jaar van uitgave: 2016
isbn: 978-94-91777-26-4
Leeftijd: Vanaf 9 jaar (avi E4, clib 5)

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.