gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Kleuterslesmateriaal bij prentenboekjes
  • Diverse lesmaterialen bij prentenboekjes
  • Gratis en betaald
  • Kleuterleerdoelen met diversiteit als uitgangspunt

2019 | De lesmaterialen rond ‘Lou’ hebben diversiteit als uitgangspunt, maar behandelen vooral ook veel andere leerdoelen voor kleuters. Er zijn gratis downloadbare en betaalde materialen, allemaal op basis van vier prentenboekjes. Een project geïnitieerd door het Vlaamse Çavaria.

Tellen en respect

‘Diversiteit’ is het uitgangspunt van de lessen rondom de boekjes over Lou. Het wordt niet uitgesproken maar je ziet het wel: diversiteit in huidskleur, religie, gender, seksuele diversiteit. De lesmaterialen behandelen vooral de leerdoelen voor kleuters zoals tellen, knutselen en puzzelen.

Gratis lesmateriaal

Alle lesmaterialen hebben de vier Lou-leesboekjes als basismateriaal. De hoofdthema’s zijn onderwerpen die vaak in een kleuterklas worden behandeld: ‘naar school gaan’, carnaval, de herfst en het ziekenhuis. De boekjes moet je zelf kopen, maar bij elk boekje kun je gratis lesmaterialen downloaden. (Hieronder vind je de links.)

Extra: een uitgebreide lesdoos

Bij het eerste boekje ‘Op weg naar school’ zou je ook een grote materialendoos kunnen kopen: vertelplaten, een gezinnen-memory, drie puzzels, een stevige plattegrondplaat waarop huisjes te zetten zijn, een foto-set met beroepen. Ook hierbij is gratis digitaal materiaal te downloaden. Hiermee kun je aan de slag rond diversiteit, maar even goed rond thema’s als verkeer, beroepen of familie.

Over de makers >>Lou is gemaakt op vraag van de provincie Vlaams-Brabant. Voor de ontwikkeling ervan werkte illustrator Kathleen Amant samen met Çavaria, een koepel van meer dan 120 Belgische verenigingen die opkomt voor een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie en genderidentiteit. De boekjes van Lou kun je kopen in de boekhandel of bij uitgeverij Clavis. Op de website Schooluitdekast.be kun je gratis de door Çavaria ontwikkelde bijbehorende lespakketten downloaden. (Via Toys&Teach hebben de makers tenslotte ook nog Het huis van Lou ontwikkeld: een houten speelgroep met de figuren uit de boeken, wederom met gratis lesmateriaal.)

 

Alle lesmaterialen bij de Lou-boekjes:

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.