gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Het COC Nederland bestaat 75 jaar. Het is daarmee de oudste nog bestaande belangenorganisatie voor de regenbooggemeenschap ter wereld. In de 75 jaar is er veel bereikt, ook in het onderwijs.

Voorlichting op scholen

Zo werd in 2012 voorlichting op school verplicht. En zijn er GSA’s op zo’n 80 procent van de middelbare scholen in Nederland. Aan Paarse Vrijdag – een actiedag voor acceptatie van gender- en seksuele diversiteit – doet een half miljoen scholieren mee.

Het percentage van de Nederlandse bevolking dat negatief staat tegenover de regenbooggemeenschap daalde van bijna 40 procent in de jaren zestig naar 6 procent vandaag.

Maar er is ook nog genoeg om aan te werken, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Het geweld tegen de lhbti+ gemeenschap, het pesten op school, discriminatie van LHBTI personen van kleur en de afwijzing van mensen die zich niet thuis voelen in het hokje man of vrouw.

Van harte

Namens Gendi en School & Veiligheid feliciteren wij het COC. De afgelopen jaren heeft School & Veiligheid prettig samengewerkt met het COC in het bereiken van een sociale veiligheid in scholen. Zodat het onderwijs een plek is waar iedereen zichzelf kan zijn en waar respectvol wordt omgegaan met gender- en seksuele diversiteit.


Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school