gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Hoe blij was de School & Veiligheid-redactie toen in de zomervakantie het AD Magazine een artikel publiceerde over de rubriek ‘Jeugdboeken met een roze randje’ van onze website. Want het zou zo fijn zijn als veel meer kinderen opgroeien met verhalen over een inclusieve samenleving.

Diversiteit ’terloops’ opgevoerd

In het weekend van de Gay Parade in Amsterdam publiceerde het AD een magazine bomvol artikelen die een relatie hadden met seksuele diversiteit. Journalist Annet de Groot koos voor de relatie met het jeugdboek. Dit keer schreef ze niet over jeugdboeken waarin een lhbt-onderwerp centraal staat. “Maar,” schrijft De Groot, “er zijn ook boeken waarin andersgeaarden en passant worden opgevoerd. Terloops. Homoseksualiteit is geen issue, het is gewoon heel normaal. Maar hoe vind je ze? Want dat is het dubbele aan deze kwestie: wil het normaal worden dat sommige rollen in boeken worden vervuld door andersgeaarden, dan zou het raar zijn daar de nadruk op te leggen, want zo maak je het toch weer bijzonder.”

‘Handige boekenlijst voor juffen en meesters’

“De website van Gay&School (voorloper van Gendi, red.), onderdeel van School & Veiligheid, stelde een lijstje samen van ‘boeken met een roze randje’. Handig voor juffen en meesters die – naar aanleiding van de actualiteit of de situatie bij de leerlingen thuis – zo’n onderwerp in de klas willen bespreken,” aldus De Groot. Wij moeten daaraan toevoegen dat de juffen en meesters daar ook een verplichting toe hebben, namelijk de kerndoelen 38 (voor po) en 43 (voor vo) die beschrijven dat leerlingen respect moeten meekrijgen voor seksuele diversiteit.

Positieve karakters om na te leven

Vervolgens geeft De Groot een aantal voorbeelden van boeken, beschreven op onze website, waarin homoseksuele personages een rol spelen maar geen thema zijn. Juist die verhalen geven kinderen een voorbeeld van respectvol handelen. Mensen hebben positieve voorbeelden nodig om na te kunnen leven. Een verhaal met een herkenbare ‘good guy’ – die op een positieve/neutrale manier communiceert met en over homo’s, lesbiennes, transgenders, stoere vrouwen en zachtaardige mannen – geeft zo’n naleefbaar voorbeeld.

Oproep aan schrijvers

Annet de Groot eindigt haar artikel met een oproep aan het schrijversgilde in Nederland. “Wellicht zijn er voor pubers nog veel meer boeken met een ’terloopse homo’. We weten het niet, omdat het, als het goed is, niet wordt vermeld op de achterkant. Maar als ze er níet zijn, dan ligt hier een schone taak voor auteurs. Dames, heren, en alles wat daar tussenin zit: laat eens zomaar een andersgeaarde opdraven in uw nieuwe boek. Gewoon, heel terloops.


Verder lezen

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school