gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

2 2020 | In de Week van de Liefde 2020 werden awards uitgedeeld aan vo/mbo-scholen die ‘lesgeven over de liefde’ op een wijze manier aanpakken. School & Veiligheid mocht in de jury zitten. Want liefde en seksualiteit zijn belangrijke aandachtspunten in het werken aan sociale veiligheid op school.

Jureren voor de awards

Voor de vierde keer werden de Lang Leve de Liefde Awards uitgereikt, waarvoor School & Veiligheid voor het eerst in de jury zat. De juryleden hebben gelet op de wijze waarop de school aandacht geeft aan seksuele gezondheid en seksuele vorming. Daarbij werd gebruikgemaakt van de vier aspecten: educatie, beleid, signalering en omgeving. Dit zijn ook de 4 pijlers van De Gezonde School aanpak.

Marinus Schouten van School & Veiligheid:

‘Ik vind De Lang Leve de Liefde Award een mooie manier om een school in het zonnetje te zetten waar docenten niet alleen lesgeven over seksualiteit, maar waar ook in de sfeer, in het team of in de plannen aandacht wordt gegeven aan hoe men op school met elkaar wil omgaan. Daar leer je als leerling of student veel van. Iedere school is daarin uniek. Graag kijk ik mee naar hoe scholen dit in de praktijk vormgeven en welke mooie resultaten hieruit voortvloeien.’

Voor School & Veiligheid is seksuele integriteit een belangrijke kern. Docenten leren hoe de leerlingen bewust, respectvol en verantwoordelijk kunnen omgaan met hun eigen gender en seksualiteit en die van de ander.

Winnaars

Per schoolcategorie werden de winnaars bekend gemaakt. De Lang Leve de Liefde Award werd op de vier winnende scholen uitgereikt:

  • 10 februari 2020 heeft uit de categorie PRO de Kolom Praktijk College Noord (Amsterdam) een Lang Leve de Liefde Award ontvangen.
  • 11 februari 2020 heeft uit de categorie VSO De Hoge Brug (Rotterdam) een Lang Leve de Liefde Award ontvangen.
  • 12 februari 2020 heeft Rudolf Steiner College (Categorie VO) in Haarlem een Lang Leve de Liefde Award ontvangen.
  • 14 februari 2020 heeft Aventus in Apeldoorn (categorie MBO) de Lang Leve de Liefde Award ontvangen.

Bekijk hier een portret van het winnende Rudolf Steiner College.

Opgeven voor Lentekriebels-award

Voor het basisonderwijs is er van 16 t/m 20 maart de Week van de Lentekriebels. Ook in deze week worden awards uitgereikt. U kunt de school opgeven voor de Lentekriebels-award tot 1 maart 2020. Want integer met elkaar omgaan leer je liefst zo jong mogelijk aan.

Zelf aan de slag

 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school