gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Nikkie was plots op iedere school. Welke leerling heeft niet van haar gehoord? Zelfs elke leraar kent inmiddels de make-up video’s van NikkieTutorials. De vibe is positief, bewonderend, ontroerd. Wereldwijd. Maar dat was niet de vibe van vóór 13 januari 2020. Hoe kun je vanaf nu de Nikkies op jouw school ondersteunen en een veilige plek bieden om zich te kunnen ontwikkelen – mede door alle leerlingen respect mee te geven voor transgenders?

Een wake up call…

Nikkie de Jager, beroemd als make-up kunstenaar NikkieTutorials, raakte ieders hart met haar geforceerde coming out als transgender nadat ze hiermee was gechanteerd. Haar beroemdheid als influencer, haar charme en de manier waarop ze dit bekendmaakte, raakte wereldwijd niet alleen haar volgers maar bijna iedereen die haar coming out verhaal zag.

Zo kwam Nikkie en het thema ‘transgender’ plots de klas in. Alle docenten zullen zo’n beetje weten wat ‘een transgender’ is. Maar erover praten in de klas, er vragen over beantwoorden, omgaan met heftige opmerkingen hierover… daar zal nog niet iedere leraar bedreven in zijn. (Ook al is dit feitelijk een kerndoel voor po, vo en mbo.) Het was een wake up call: “Hier had ik me misschien eerder in moeten verdiepen”.

… voor velen

Nikkie liet, eerlijkheidshalve, ook de redacteuren van School & Veiligheid weer rechtop zitten. Want gender en trans zijn zeker onderwerpen die op ons netvlies staan en die we altijd meenemen in diverse onderdelen van ons werk. Maar dat artikel met tips voor een veilige school voor trans leerlingen was er nog altijd niet van gekomen. En ook moeten we weer eens aan de slag om te zien welke nieuwe lesmaterialen over dit onderwerp een plekje op de website van Gay&School verdienen. We hebben immers een speciale themasite over seksuele diversiteit > lhbt > daar hoort de T van transgender echt wel bij.

‘Een veilige school voor trans-leerlingen’

Het artikel dat we 14 januari direct hadden willen kunnen delen, is er nu! Een veilige school voor trans leerlingen kwam mede tot stand met hulp van het Transgender Netwerk Nederland (TNN), maar is nog niet het hele verhaal voor het onderwijs. Want dat hele verhaal, daar is TNN zelf ook nog mee bezig voor een toolkit. Houd onze sites in de gaten, want het gaat er komen.

Al met al danken wij Nikkie voor het zetje dat we allemaal nodig hadden. We gaan er verder mee aan de slag!


Lees meer

  • Het artikel ‘Een veilige school voor trans leerlingen’ op Gendi

Check ook de themapagina’s van School & Veiligheid:

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school