gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Het was een boost voor ieder die eraan bijdraagt dat lhbt-leerlingen zich veilig kunnen voelen op hun school. Het plezier en succes van de Onderwijsboot op de Canal Parade straalden 3 augustus af op al die Nederlanders die zich hier dagelijks voor inzetten. De aanwezigen op de boot (waaronder twee medewerkers van School & Veiligheid) voelden het als een hart onder de riem dat hun statement ‘Een veilige klas voor iedereen!’ de 1e prijs won van de Canal Parade jury.

Diversiteit vieren

Met lessenaars, schooluniformen en een groot schoolbord had het ministerie van OCW een boot gecreëerd met twee duidelijke statements: ‘Een veilige klas voor iedereen’ en ‘Uit de kast, da’s pas klasse!’. Het was de eerste keer dat het ministerie meevoer in de Amsterdamse Canal Parade. Minister van Engelshoven had haar boot direct opengesteld voor leraren, leerlingen en anderen die bijdragen aan een veilig klimaat op school en graag de diversiteit in het onderwijs wilden meevieren.

Minister als boegbeeld

De warmte van de mensen langs de kant, het enorme plezier en het gevoel van verbondenheid troffen de medewerkers van School & Veiligheid, die niet eerder aan de parade meededen. De sfeer was vrolijk en veilig, waardoor alle opvarenden vol overgave het ingestudeerde lied met Dolly Bellefleur bleven meezingen – met de minister van onderwijs als paars boegbeeld steeds bovenop het podium.

Van Engelshoven: “Hoewel we zien dat de cijfers de goede kant op gaan, mogen we pas tevreden zijn als school voor íedereen een veilige omgeving is. Ik wil dat iedereen zich veilig kan voelen in de klas. Wie je ook bent en van wie je ook houdt”.

Boot met beste statement

De AVROTROS zond de parade live uit, met commentaarBekijk het moment dat de Onderwijsboot werd besproken op televisie (vanaf minuut 00:30:08 tot 4 minuten later). van Elly Lust en Cornald Maas. Hun woorden hebben vele kijkers bereikt, waardoor de OCW-boodschap over veiligheid en respect ook bij veel ouders terecht zal zijn gekomen. Al deze elementen maakten dat de jury van de Canal Parade de Onderwijsboot uitriep tot boot met het beste statement.

Pride Award voor schoolvoorlichters

Schoolvoorlichters hadden eerder in de week al een opsteker gekregen. AVROTROS reikte dit jaar voor het eerst een Pride Award uit aan een bekende en een onbekende lhbti-held. Krzysztof Dobrowolski-Onclin kreeg de prijs voor de onbekende held. Al twintig jaar coördineert hij vrijwillig de lhbti-voorlichtingen op Amsterdamse scholen. Hiermee staat hij symbool voor alle vrijwilligers die scholieren, soms voor het eerst, kennis laten maken met lhbti-onderwerpen.

Luister naar het Dolly Bellefleur lied:

Songtekst

(Refrein op de melodie van Express yourself van Madonna)

Word je op school gepest baby
Wie ’t laatst lacht, lacht het best
Trek je van niemand iets aan
Wees lekker anders dan de rest
Express yourself

(Twee coupletten en tweemaal refrein op de melodie van YMCA van The Village People)

Jij daar ben je een kunstenaar
Ik zeg jij daar, wetenschapper, leraar
Jij daar vierdejaars of pupil
Wij maken samen het verschil

Jij daar ben je LHBT?
I, Q? Of heb je nog geen idee?
Weet je bij het O C en W
Daar telt iedereen echt mee

O C en W
’t Is één familie bij O C en W
Hetero, lesbisch of bi?
Gay, transgender of i?
We are one big family

O C en W
’t Is één familie bij O C en W
Hetero, lesbisch of bi?
Gay, transgender of i?
We are one big family

(Refrein op de melodie van van We are family van Sister Sledge)

We are family
Homo, hetero, lesbisch of bi
We are family
Let’s celebrate diversity
We are family
At school and university

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school