gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

School & Veiligheid ziet zichzelf midden op het kruispunt tussen de praktijk in de scholen, de onderzoekers met nieuwe inzichten en de overheid. Met al deze partijen (en meer) werken we dan ook samen om de inhoud van Gendi vorm te geven.

Samenwerken op inhoud

Deze website wordt gemaakt met steun van het ministerie van OCW. De inhoud komt tot stand onder verantwoordelijkheid van Stichting School & Veiligheid.

Omdat we het erg belangrijk vinden dat ons werk zo veel mogelijk impact heeft, vragen we diverse landelijke partners om mee te denken en ‘klankbord’ te zijn. Dit zijn onder meer: COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID), Rutgers, Movisie, het Nederlands Jeugdinstituut, de PO-Raad, de VO-raad en de MBO-raad. Diverse experts hebben op onderdelen bijgedragen. Ten slotte zijn er gelukkig ook regelmatig docenten en schoolleiders die behulpzame feedback willen geven.

Samenwerken in vorm

Het visuele deel van deze website is gemaakt door bevlogen professionals én vrijwilligers. Het werken met alle partijen was verreikend.

  • Stuurlui is het bureau dat de website heeft gemaakt en de mooie wolken en kleuren heeft bedacht, die nu de achtergrond vormen van al onze woorden.
  • Loes Faber maakt de heerlijke pentekeningen die al vele jaren onze producten sieren. Eerst voor Gay&School; en we zijn erg blij dat Loes met ons is meegegaan naar Gendi.
  • Monique Maasse (Mooz) heeft al deze elementen samenvoegend omgetoverd tot een zeer fijne huisstijl (we voelen ons nu nog meer thuis in onze huisstijl).
  • Met de filmers van ‘Yetiyeti’ leggen we inspirerende ontmoetingen vast met leerlingen die ons vertellen over hun ervaringen op school met lhbti+. SOIA Utrecht bood ons een veilige filmlocatie waar leerlingen in een relaxte omgeving hun soms moeilijke verhalen over school kunnen vertellen.
  • Fotostrip-maker Ype Driessen weet vakkundig een grap te maken met impact. Erg knap. En zijn ‘foto-objecten’ gedroegen zich werkelijk ‘net echt’: Guusje, Quinten, Nona, Rob, Annebelle en Abe. Het Amadeus Lyceum opende gastvrij de deuren voor deze fotoshoot.

Het meest bijzondere samenwerkingstraject deden we samen met fotostudenten van het Koning Willem I College. Zij maakten de beelden bij de Gendi-tips. De foto’s zijn hun associaties bij ieder thema van de Gendi-tips. Wat we nu zien is dus het kijken naar deze tips-voor-leraren, door de bril van vierdejaars studenten. Dank hiervoor aan Jaap, Jill, Lara en Maxe.

Uitnodiging voor samenwerking

Onze onderwerpen zijn in beweging. Om onderwerpen en aanpak zo dicht mogelijk te laten aansluiten bij de schoolpraktijk, zijn we ook benieuwd naar jouw ideeën. Mail ons via gendi@schoolenveiligheid.nl

 

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.