popraktijkvoorbeeldgezinsvormen

De school van juf Saskia werkte in de kleutergroepen met het thema ‘familie’*. Met aandacht voor andere gezinsvormen en een heuse bruiloft in de klas.

Met wie mag je trouwen?

Bij het gesprek over trouwen heeft juf Saskia het met de klas gehad over met wie je wel en niet mag trouwen; wel met iemand anders (maar niet met jezelf, je broer of zus, je papa of mama, etc), wel met twee (maar niet met drie of vier), wel jongen/meisje, jongen/jongen en meisje/meisje.

Twee moeders/Twee vaders

Binnen de school zijn in ieder geval twee gezinnen met twee moeders. En vorig jaar is ook een juf van de school getrouwd met een vrouw. Een heel open gesprek dus, waarbij het voor de kinderen heel normaal en logisch was dat deze keuzes bestaan. Het allerbelangrijkste is dat je van elkaar houdt – dus allebei de mensen moeten wel echt willen trouwen – want als er één niet wil, dan kun je het beter niet doen. Waarop één kind vertelde dat je dan ruzie kreeg en moest scheiden, zoals zijn ouders. Dat was geen leuk vooruitzicht.

Een geschikt koppel

Vervolgens heeft de juf verteld dat als afsluiting van het thema én de Kinderboekenweek, de klas een echte bruiloft zou gaan naspelen. Daarvoor zocht zij twee kinderen die dat leuk vonden. Emma riep meteen dat ze wel met Abel wilde trouwen. Abel zag dat niet zo zitten; vroeger wilde hij dat wel, maar Emma was te ‘opdringerig’, dus tegenwoordig ging hij liever met Mark trouwen. Mark wilde dat ook wel, want Abel is erg lief voor hem. Er waren geen andere kinderen in de klas die (wederzijds) met elkaar wilden trouwen. De hele klas was het er ook meteen over eens dat zij een geschikt koppel zouden zijn om te trouwen. Vervolgens werden er vier getuigen benoemd.

Een echte bruiloft

Voor de bruiloft heeft de juf, die zelf twee jaar geleden was getrouwd, haar huwelijksambtenaar bereid gevonden om, met toga en al, mee te werken aan een echte huwelijksceremonie in de klas. Na de huwelijksvoltrekking gaven Abel en Mark elkaar een dikke knuffel. Het was een groot feest. De liefde spatte er van af.

 

* De school van juf Saskia behandelde het thema ‘familie’ aan de hand van het lespakket Kleuterplein in het kader van het thema ‘Oma en Opa’ van de Kinderboekenweek 2016.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school