De website www.gendi.nl voorziet leraren in het basisonderwijs en docenten voortgezet onderwijs en mbo van inspiratie, tips, (les)materialen en kennis over hoe je ruimte geeft aan sekse-, gender- en seksuele diversiteit in de klas, op school en in het team. Met als doel dat iedereen op school zich veilig voelt en zichzelf kan zijn.

Samen bereik je meer

Om ons doel te bereiken werken we samen met landelijke organisaties en expertsOnze partners zijn onder meer: COC Nederland, Rutgers, Movisie, Transgender Netwerk Nederland (TNN), de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID), het Nederlands Jeugdinstituut (Nji), de PO-Raad, de VO-raad en de MBO-raad.. Ze denken met ons mee en leveren bijdragen voor Gendi.nl.

Een initiatief van Stichting School & Veiligheid

Gendi is een initiatief van Stichting School & Veiligheid. School & Veiligheid ondersteunt scholen in het bevorderen van de sociale veiligheid met steun van het Ministerie van OCW.

Veelgestelde vragen & antwoorden

Antwoord op veelgestelde vragen over genderdiversiteit, seksediversiteit en seksuele diversiteit vind je op de pagina met FAQ’s. Heb je een vraag over de sociale veiligheid in relatie tot lhbti+. Neem dan contact op met het Adviespunt van School & Veiligheid.

Ben je een (lhbti+) leerling?

Voor jou hebben we een aparte pagina met ontmoetingsplekken en websites voor jongeren: Lhbti+ leerling? Hier kun jij terecht! – Gendi. De website Gendi is bedoeld voor jouw docent/mentor.

Lhbti+…

Door de jaren heen zijn de benamingen voor de groepen die behoren tot de regenbooggemeenschap geregeld veranderd. Begrijpelijk, want inzichten en perspectieven op seksuele oriëntatie, sekse en gender zijn voortdurend in beweging. Gendi verwacht dat dit de komende jaren ook zo zal blijven. Wij gebruiken voorlopig ‘lhbti+’, waarmee wij wel echt inclusief beogen te zijn. De + staat daarbij voor álle categorieën die niet worden inbegrepen in lhbti, zoals o.a. queer, pan en aseksueel.

Producten van Gendi

povisualgenderbewusttoolToon nog 1 tags

Genderbewust handelen (po)

Hoe geef je ruimte aan leerlingen om genderonafhankelijke keuzes te maken? Bekijk welke eenvoudige dingen jij als leraar kunt doen. Downloadbare visual met 10 tips om mee aan de slag te gaan.

vogenderbewusttool

Genderbewust handelen (vo)

Hoe geef je ruimte aan leerlingen om genderonafhankelijke keuzes te maken? Bekijk de eenvoudige dingen die jij als docent kunt doen. Downloadbare visual met 8 tips.

mbovisual

Genderbewust handelen (mbo)

Hoe geef je ruimte aan studenten om genderonafhankelijke keuzes te maken? Bekijk welke eenvoudige dingen jij als mbo docent kunt doen. Downloadbare visual met 8 praktische tips.

vo/mbovisualgesprekstool

Docentrollen

Je kunt op verschillende manieren een gesprek leiden. Deze visual toont welke rollen je kunt inzetten. Bijvoorbeeld als je lesgeeft over seksuele diversiteit of een ‘lastig’ onderwerp bespreekt in de klas.

po/vo/mbovisualgesprekstool

Een ‘lastige’ les of gesprek

De 5 W’s geven inzicht in factoren die een rol spelen bij het bespreken van gender- en seksuele diversiteit. Het helpt je een lastig gesprek of les voor te bereiden en na afloop te reflecteren.

vo/mbovisualgesprekstool

Stappenplan voor een veilig klassengesprek

Stappenplan dat je op weg helpt om gesprekken over ‘lastige’ onderwerpen zoals seksuele diversiteit veilig te voeren. Te gebruiken bij gesprekken die spontaan ontstaan of ter voorbereiding op een les.

pospelgezinsvormen

Kwartet: Met wie woon jij?

Verken spelenderwijs welke gezinssamenstellingen allemaal mogelijk zijn? Hoe zit dat bij ons in de klas? Een spel dat bijdraagt aan omgaan met verschillen en positieve groepsvorming.

poposterkalendermoment

Aan de slag Kalender

De ‘Aan de slag kalender’ van Gendi maakt het makkelijk om aandacht te geven aan gender- en seksuele diversiteit op de basisschool. Bestel of download de gratis poster, bekijk de lestips en ga aan de slag.

po/vo/mboposterlhbti+taalgebruikToon nog 1 tags

Afgesproken!

Deze poster van Gendi brengt op een vrolijke manier in beeld dat het niet respectvol is om mietje, flikker, pot of homo naar elkaar te roepen. Bestel hem gratis en hang hem op in school.

polesmateriaalgespreksstarter

Kletskaartjes over gender- en seksuele diversiteit

Praten op een laagdrempelige manier over gender- en seksuele diversiteit? Dat kan! Met de ‘Kletskaartjes’ voer je leuke en leerzame gesprekjes in de klas. Gratis werkvorm van School & Veiligheid.

po/vo/mbofotostripdiversiteit

Allemaal anders?!

Omgaan met alle verschillen is niet altijd makkelijk. Hoe doe jij dat? Bekijk de fotostrip met de tips.

po/vo/mbofotostrip

Het is ‘hen’, meneer!

Hoe ga jij om met verschillende voornaamwoorden van jouw leerlingen? Vind je dat lastig of gaat het vanzelf?

po/vo/mbofotostriplhbti+

Wat maakt zo’n lettertje uit?!

De fotostrips van Gendi gaan over die lastige en onverwachte situaties waar je als leraar mee te maken krijgt als je werkt aan gender- en seksuele diversiteit. Met een knipoog. Want soms is het ingewikkeld maar soms ook gewoon leuk.

po/vo/mbofotostriplesgeven

Meester, hoe doen homo’s het?

Zie je ook op tegen moeilijke vragen van leerlingen? De fotostrips van Gendi gaan over die soms lastige en onverwachte situaties als je werkt aan gender- en seksuele diversiteit. Om even over na te denken….met een lach.

po/vo/mbofotostriplesgeven

Ik heb wel meer aan mijn hoofd

De fotostrips van Gendi gaan over die lastige en onverwachte situaties waar je als leraar mee te maken krijgt als je werkt aan gender- en seksuele diversiteit. Om even over na te denken….met een lach.

po/vo/mbofotostripcoming-out

Iedereen mag hier zichzelf zijn

De fotostrips van Gendi gaan over die lastige of onverwachte situaties waar je als leraar mee te maken kunt krijgen. Zoals deze over ‘coming out’. Om even over na te denken….met een lach.

po/vo/mbofotostrippesten

Homo roepen

Spreek jij je leerlingen aan al ze ‘homo’ roepen? Deze fotostrip van Gendi gaat over wat voor de een een grapje is, voor de ander kwetsend is. Hoe ga jij daarmee om in de klas? Wij geven wat tips.

vovideoervaring leerling

Rens (17) over gezien worden

In deze video vertelt Rens (17) over die ene lerares op de middelbare school die echt naar hem luisterde.

mbovovideoervaring leerlingToon nog 1 tags

Jill (25) over coming-out op het mbo

In deze video vertelt Jill (25) over diens coming-outs op het mbo. En hoe die zich veilig en beter voelde op school door de steun van diens begeleider.

vovideoervaring leerling

Jackson (14) over voornaamwoorden

Jackson (14) wil graag met hij/hem aangesproken worden. In deze video deelt hij hoe hij dit aan zijn docenten liet weten en wat de reacties waren.

povideoervaring leerling

Famke (9) over haar lhbti+ presentatie

Famke (9) gaf een lhbtiq presentatie op school. Volgens haar is het belangrijk dat kinderen weten wat het is. Ze vertelt erover in deze video.

mbovideoervaring leerling

Evy (19) over veilig voelen

In deze video vertelt Evy (19) wat haar mentor op het mbo deed om een ‘rode-licht-situatie’ veiliger te maken.

povideoervaring leerling

video Floortje (12) over het po en vo

Floortje (12) vertelt hoe haar basisschool en middelbare school aandacht besteden aan seksuele diversiteit. En hoe dat beter kan volgens haar.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.