gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

  • Selecteer een Thema
  • Selecteer een Doelgroep
  • Selecteer een Soort
Toont: 127 resultaten.
po/vo/mbolhbti+ondersteuning

Hulp & informatie voor lhbti+ leerlingen

Wil je een (lhbti) leerling verwijzen naar de juiste instanties? Bij deze organisaties en websites kunnen jongeren en kinderen terecht voor informatie, met vragen en voor hulp. Een handig overzicht.

lastig gespreklhbti+vo/mbo

Praten over lhbti+ geweld

Anti-lhbti+ geweld en discriminatie is geen makkelijk onderwerp om te bespreken. De website TerInfo (Universiteit Utrecht) biedt kennis en materiaal om het gesprek te voeren in de klas.

kalendermomentregenboogboekpo

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen; een boekenfeest voor kinderen van 0 – 6 jaar. Lees deze week ook eens voor uit een prentenboek met een lhbti+ thema. Of nodig een schrijver uit van een regenboogboek. Gendi geeft tips.

povideoervaring leerling

Floortje over het po en vo

In deze video vertelt Floortje (12) hoe haar basisschool en middelbare school aandacht besteden aan seksuele diversiteit. Ze realiseert zich nu dat het op de basisschool beter had gekund en geeft daarvoor tips.

po/vo/mbolhbti+ondersteuning

Ondersteun een lhbti+ leerling

Hoe zorg je ervoor dat lhbti+ leerlingen zich prettig en veilig voelen op school? En op weke manieren kun jij een lhbti+ leerling steun bieden? Gendi geeft tien tips en wijst je op tools en websites die je daarbij helpen.

schoolbeleidpo/vohandreiking

Genderneutrale toiletten

Toiletten en kleedkamers blijken een van de meest onveilige plekken op school voor lhbti+ leerlingen. Hoe kunnen scholen zorgen voor meer veiligheid? TNN en GSA Netwerk maakten een handreiking met adviezen.

transgenderpo/vo/mbo

School & genderdysforie

Heb je een trans leerling in de klas? Zoek je ondersteuning en advies over genderdysforie? Bekijk bij welke organisaties scholen terecht kunnen voor o.a advies, informatie, voorlichting, maatwerk ondersteuning en scholing.

po/vo/mbogastles

Gastlessen seksuele diversiteit

Een ontmoeting met een lhbti+ persoon kan vooroordelen, discriminatie en stereotypen verminderen. Nodig daarom eens een gastspreker of voorlichter uit op school. Met dit overzicht helpt Gendi je op weg.

kalendermomentpo/vo

Kinderrechtendag

20 november is de internationale dag van de Rechten van het Kind. Gebruik deze dag om het met je leerlingen te hebben over het recht om jezelf te zijn. Over gelijkheid en verschillen. En respect voor gender- en seksuele diversiteit.

lhbti+vohandreiking

Omgaan met diversiteit bij LO

Hoe kun je als docent lichamelijke opvoeding recht doen aan inclusief lesgeven met oog voor seksuele, gender- en seksediversiteit? Vier kansen om de veiligheid voor lhbti+-leerlingen te vergroten.

videomboervaring leerlingvoToon nog 1 tags

Jill over coming-out op het mbo

In deze video vertelt Jill (25) over diens coming-outs op het mbo. Jill legt uit hoe diens begeleider op de juiste manier wist te steunen zodat die zich veilig en weer beter kon voelen op school.

po/vo/mbohandreikinglhbti+pestenToon nog 1 tags

De impact van (lhbti+) grapjes

Ben jij je bewust van de gevolgen die grapjes en opmerkingen soms hebben? Hebben jullie het over taalgebruik op school? Tips ter inspiratie in het werken aan een positieve schoolcultuur voor gender- en seksuele diversiteit.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school