gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

  • Selecteer een Thema
  • Selecteer een Doelgroep
  • Selecteer een Soort
Toont: 119 resultaten.
kalendermomentpo/vo

Kinderrechtendag

20 november is de internationale dag van de Rechten van het Kind. Gebruik deze dag om het met je leerlingen te hebben over het recht om jezelf te zijn. Over gelijkheid en verschillen. En respect voor gender- en seksuele diversiteit.

Omgaan met diversiteit bij LO

Hoe kun je als docent lichamelijke opvoeding recht doen aan inclusief lesgeven met oog voor seksuele, gender- en seksediversiteit? Vier kansen om de veiligheid voor lhbti+-leerlingen te vergroten.

videoervaring leerlingmbovoToon nog 1 tags

Jill over coming-out op het mbo

In deze video vertelt Jill (25) over diens coming-outs op het mbo. Jill legt uit hoe diens begeleider op de juiste manier wist te steunen zodat die zich veilig en weer beter kon voelen op school.

lhbti+pestenpo/vo/mbohandreikingToon nog 1 tags

De impact van (lhbti+) grapjes

Ben jij je bewust van de gevolgen die grapjes en opmerkingen soms hebben? Hebben jullie het over taalgebruik op school? Tips ter inspiratie in het werken aan een positieve schoolcultuur voor gender- en seksuele diversiteit.

pestenpo/vo/mbopodcastlhbti+Toon nog 1 tags

Pesten! een grapje moet toch kunnen?

Een (homo)grapje, moet je daar niet gewoon tegenkunnen? Wanneer is een grap leuk en wanneer voelt het onveilig en is het pesten? Beluister het in deze Meesterwerk podcast.

po/vo/mbovideopesten

Grapje, moet toch kunnen?!

De Week Tegen Pesten 2022 gaat over grappen en de dunne scheidslijn met pesten. Bekijk de video en praat erover met je klas aan de hand van vragen. Wanneer is iets leuk? Wanneer gaat het over een grens?

videoervaring leerlingpestenvoToon nog 1 tags

Schelden met homo en gay is niet onschuldig

Op veel scholen roepen kinderen met de woorden ‘homo’ en ‘gay’. Elkaar voor de gein homo noemen is niet zo onschuldig als het lijkt, blijkt uit het verhaal van de 14-jarige Daan. Bekijk de video.

po/vo/mboverdieping

‘Homo’ roepen op school 

Een positieve schoolcultuur vraagt om een doordachte houding ten aanzien van de veelgebruikte roepwoorden ‘homo’ en ‘gay’. Dit artikel geeft je informatie, tips en lessuggesties.

pestenpo/vo/mbofotostrip

Een grapje moet kunnen

De fotostrips van Gendi gaan over die lastige en onverwachte situaties waar je als leraar mee te maken krijgt als je werkt aan gender- en seksuele diversiteit. Met een knipoog. Want soms is het ingewikkeld maar soms ook gewoon leuk.

wegwijzerpo/vo/mbolhbti+

Wegwijzer lhbti+

Lhbti+ leerlingen voelen zich veiliger op school als ze gezien en begrepen worden. Kennis over gender- en seksuele diversiteit is daarom van belang. Deze organisaties en informatieve websites helpen je op weg.

lhbti+wegwijzerpo/vo/mbo

Ondersteun een lhbti+ leerling

Ondersteun een lhbti+-leerling door de weg te wijzen naar hulpverleningsinstanties, informatieve websites en/of ontmoetingsplekken voor lhbti+-jongeren. Gendi wijst je de weg.

lesgevenpo/vo/mbofotostrip

Meester, hoe doen homo’s het?

Zie je ook op tegen moeilijke vragen van leerlingen? De fotostrips van Gendi gaan over die soms lastige en onverwachte situaties als je werkt aan gender- en seksuele diversiteit. Om even over na te denken….met een lach.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school