gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

  • Selecteer een Thema
  • Selecteer een Doelgroep
  • Selecteer een Soort
Toont: 130 resultaten.
po/vo/mboondersteuning

Een veilige school voor lhbti+ leerlingen

Het gaat minder goed met lhbti-jongeren. Ze voelen zich minder veilig op school en worden vaker gepest dan hetero-leerlingen. Met deze tien tips zorg je ervoor dat ook lhbti+ leerlingen zich prettiger en veiliger voelen op school.

po/voles-tips

Liefde in de lucht

De lente is een geschikte periode om op school aandacht te besteden aan verliefdheid, liefde en seksualiteit. We geven je daarbij inspiratie en (les)tips om de thema’s lente en liefde te verbinden aan gender- en seksuele diversiteit.

pokalendermomentkinderboeken

Een lhbti+ boek voorlezen

Voorlezen is leuk en leerzaam! Boeken (voor)lezen met een lhbti+ thema is een makkelijke manier om aandacht te besteden aan gender- en seksuele diversiteit. Pak eens een regenboogboek uit de kast of nodig een schrijver uit.

lhbti+ondersteuningpo/vo/mbo

Hulp & informatie voor lhbti+ leerlingen

Wil je een (lhbti) leerling verwijzen naar de juiste instanties? Bij deze organisaties en websites kunnen jongeren en kinderen terecht voor informatie, met vragen en voor hulp. Een handig overzicht.

lastig gespreklhbti+vo/mbo

Praten over lhbti+ geweld

Anti-lhbti+ geweld en discriminatie is geen makkelijk onderwerp om te bespreken. De website TerInfo (Universiteit Utrecht) biedt kennis en materiaal om het gesprek te voeren in de klas.

kalendermomentregenboogboekpolesbriefToon nog 1 tags

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen; een boekenfeest voor kinderen van 0 – 6 jaar. Lees deze week ook eens voor uit een prentenboek met een lhbti+ thema. Of nodig een schrijver uit van een regenboogboek. Gendi geeft tips.

povideoervaring leerling

Floortje over het po en vo

In deze video vertelt Floortje (12) hoe haar basisschool en middelbare school aandacht besteden aan seksuele diversiteit. Ze realiseert zich nu dat het op de basisschool beter had gekund en geeft daarvoor tips.

po/vo/mbolhbti+ondersteuning

Ondersteun een lhbti+ leerling

Hoe zorg je ervoor dat lhbti+ leerlingen zich prettig en veilig voelen op school? En op welke manieren kun jij een lhbti+ leerling steun bieden? Gendi geeft tien tips en wijst je op tools en websites die je daarbij helpen.

po/vohandreikingschoolbeleid

Genderneutrale toiletten

Toiletten en kleedkamers blijken een van de meest onveilige plekken op school voor lhbti+ leerlingen. Hoe kunnen scholen zorgen voor meer veiligheid? TNN en GSA Netwerk maakten een handreiking met adviezen.

kalendermomentlhbti+vo/mbo

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag is dé feestelijke actiedag waarop leerlingen op ludieke wijze aandacht vragen voor een veilige school. Met steun en deelname van docenten wordt het nog succesvoller. Zo doe je mee!

po/vo/mbotransgender

School & genderdysforie

Heb je een trans leerling in de klas? Zoek je ondersteuning en advies over genderdysforie? Bekijk bij welke organisaties scholen terecht kunnen voor o.a advies, informatie, voorlichting, maatwerk ondersteuning en scholing.

po/vo/mbogastles

Gastlessen seksuele diversiteit

Zoek je een gastles over seksuele diversiteit? Bekijk het overzicht van voorlichters, ervaringsdeskundigen en gastsprekers die je kunt uitnodigen om een gastles te verzorgen in de klas over een lhbtiq+ onderwerp.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school