voervaringsverhaal

Vijf jongeren vertellen over hoe ze ‘uit de kast’ zijn gekomen en hoe daar op school op werd gereageerd. Ze deden mee aan het 1V-Jongerenpanel-onderzoek over homolessen op school.

Jules: Zelfs leraren hebben er moeite mee

Jules (16): “Zomaar een dag op school. Tijdens KCV (Klassieke Culturele Vorming) werd de mythe verteld van de god Apollo en zijn minnaar Hyacinthos. Zodra sommige leerlingen erachter kwamen dat beide personages mannelijk waren, kwamen de kreten als ‘gadver’, ‘goor’, ‘vieze flikkers’. Lees Jules verhaal op Eenvandaag.avrotros.nl>

Davey: Aan het begin voelde ik me even naakt

Davey (17 jaar): ‘Mam, ik val op jongens..’ met deze 5 woorden begon het hele circus. Ik was er klaar voor om mezelf te zijn, ik was er klaar voor om mezelf te laten zien. Na een positieve reactie van mijn moeder had ik mezelf voorgenomen om het in de komende dagen aan mijn goede vrienden te vertellen.
Lees Davey’s verhaal op Eenvandaag.avrotros.nl>

Luke: Docenten vonden het niet erg genoeg

Luke (18): “Ik was 16 toen ik uit de kast kwam voor mijn ouders. Dit is allemaal perfect gelopen en allebei accepteren ze dat ik inmiddels een leuke vriend heb. Op school is het alleen wat lastiger gegaan, toen ik daar op mijn zestiende vertelde dat ik op mannen val.”
Lees Luke’s verhaal op Eenvandaag.avrotros.nl>

Elise: De boodschap op school: homo-zijn is ‘anders’

Elise (19): “Zelf heb ik op de middelbare school nooit echt voorlichting gehad over homoseksualiteit. Toen ik een jaar of 14 was en in de onderbouw van het vwo zat kwam het bij vakken als PMO (Persoonlijk Maatschappelijke Oriëntatie) en biologie wel kort ter sprake. Maar bij die vakken werd het vooral verteld als iets wat anders was.”
Lees Elises verhaal op Eenvandaag.avrotros.nl>

Dorieke: Dit is hoe liefde hoort te zijn

Dorieke (16): “Wie vindt zichzelf homotolerant?” Vroeg mijn mentrix in de eerste klas. Iedereen vond zichzelf natuurlijk wel redelijk tolerant. Tot mijn mentrix het verhaal vertelde over haar vriendin, die ‘uit de kast’ was gekomen. Dat was het toch wel even slikken voor iedereen. “Wat zou jij doen, als je beste vriendin uit de kast zou komen?” Was de vraag. Mijn lerares heeft me hiermee aan het denken gezet.
Lees Doriekes verhaal op Eenvandaag.avrotros.nl>

Een jaar na deze interviews schreef de overheid ‘respect voor seksuele diversiteit’ in de kerndoelen.


  • Lees meer over de Kerndoelen 38 (voor het po) en 43 (voor het vo).

 

 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school