po/vo/mbotransgender

Transgender personen voelen dat hun geboortegeslacht niet past bij het geslacht dat zij ervaren en willen uiten. Genderincongruentie kan leiden tot pestgedrag, uitsluiting en gevoelens van onveiligheid. Onderstaande organisaties bieden scholen informatie en ondersteuning rondom genderincongruentie bij leerlingen.

Transgender Netwerk (TGN)

Transgender Netwerk maakt zich sterk voor de emancipatie van transgender personen. Ze bieden op een themapagina informatie voor onderwijsprofessionals. Waaronder het ‘Het GenderDoeboek voor Scholen’ (po, vo). De Handreiking genderdiversiteit hoger onderwijs biedt ook (beleids)informatie voor overige onderwijssectoren.

Movisie

Movisie heeft een gratis online training: Jong en Transgender. Hij is niet specifiek voor onderwijsprofessionals ontwikkeld. Door middel van praktijkgerichte opdrachten leer je hoe je gender-vraagstukken vroeg kunt signaleren en bespreekbaar maken. Deze module van gaat over kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar.

Youz

Youz biedt op de locaties Gorinchem en Zaandam specialistische behandeling voor kinderen en jongeren met genderdysfore gevoelens. Ook geeft Youz (op verzoek) schoolondersteuning die bestaat uit deskundigheidsbevordering aan het schoolteam en begeleiding van een ‘coming out’ in de klas. Bekijk de website van Youz voor meer informatie.

Transvisie

Patiënten Belangenorganisatie Transvisie Transvisie richt zich op de zorg aan transgender mensen, volwassenen, jongeren en kinderen. Transvisie biedt advies en antwoord op vragen van ouders zoals Wat vertel ik op school? en heeft een pagina met Informatie voor scholen. Daar vind je ook een model zorgprotocol genderdiversiteit. Scholen kunnen het aanpassen aan de eigen organisatie met als doel het duidelijk verwoorden welke verantwoordelijkheden de school neemt als er een leerling zich meld met gevoelens die verwant zijn aan genderincongruentie. 

School & Veiligheid

In samenwerking met TNN schreef School & Veiligheid een artikel met praktische handreikingen voor leraren gericht op sociale veiligheid voor trans leerlingen: Een veilige school voor trans leerlingen. Voor vragen of advies over sociale veiligheid in relatie tot lhbti+ kun je terecht bij het Adviespunt van School& Veiligheid.

Gert Bekendam (voormalig docent)

De gepensioneerd docent en conrector Gert Bekendam begeleidt al vele jaren kinderen en scholen bij een coming out. Hij weet hoe dit, ondanks de beste bedoelingen van leraren, heel vaak níet goed gaat. In het artikel ‘Onwetendheid nekt transgenders’ (Richard Hassink, AOB blad, december 2020) geeft hij enkele do’s en dont’s voor leraren.

In het artikel Van meisje naar jongen. Zo vertel je het aan de klas (NRC, 9 januari 2018) vertellen Amy en Mick hoe het bij hen liep toen ze op school vertelden dat ze transgender waren.  


Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.