po/vo/mbodocumentaire

Valentijn is lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. Valentijn wordt vanaf zijn achtste levensjaar negen jaar lang door de documentairemaakster Hetty Nietsch gevolgd.

Iconische docu

Documentairemaker Hetty Nietsch volgt Valentijn negen jaar lang op zijn weg naar vrouwelijkheid. Welke keuzes moet Valentijn gedurende die jaren maken? En wat betekent het voor zijn ouders, zijn broertje en zijn schoolvrienden dat hun zoon, broer en vriend liever een dochter, zus en vriendin wil zijn?

Hoe gaat het nu met Valentijn?

Vijf jaar na het uitkomen van de documentaire wint Valentijn de Personal Style Award 2012 van maandblad Elle en is ze te gast bij Wilfried de Jong in het VPRO tv-programma ’24 uur met…’. Later doet ze mee aan Expeditie Robertson. In 2019 maakte ze de documentaire Halfgoden over transgenders in India. Anno 2021 is Valentijn model, schrijver en dj. Ze schrijft onder meer over genderzaken voor De Correspondent.

Voorlichting over Genderdysforie

Aan deze documentaire is geen lesmateriaal verbonden. Je kunt (delen uit) de documentaire bijvoorbeeld laten zien in de klas om uit te leggen wat genderdysforie is.


  • De documentaire is online te bekijken: Valentijn.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school