vo/mbokalendermomentlesmateriaal
 • Laat zien dat op jullie school iedereen er mag zijn
 • Grijp deze dag aan om diversiteit te behandelen tijdens je les
 • Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland

Paarse Vrijdag is een feestelijke actiedag met positieve aandacht voor gender- en seksuele diversiteit op school. Het wordt elk jaar in december gevierd en is een initiatief van COC Nederland. Gendi geeft je 12 ideeën om te doen in de klas en tips om te zorgen voor een veilige sfeer.

Paarse Vrijdag lespakket

Vanaf begin november kunnen leerlingen en scholen een Paarse Vrijdag actiepakket bestellen via de speciale website van COC Nederland. Het pakket bevat posters, polsbandjes, actie-ideeën en meer. Ga naar www.paarsevrijdag.nl.

Ideeën voor in de klas

 1. Bestel de Paarse Vrijdag krant om te behandelen in de les. Hij staat vol met leuke artikelen, verhalen en feitjes over seksuele diversiteit en bevat lessen, werkvormen en opdrachten. Hij is voorzien van een docentenhandleiding die ook een bijdrage van School & Veiligheid/Gendi bevat.
 2. Bekijk de GSA lessen voor Nederlands, Maatschappijleer, muziek etc. die het GSA Netwerk op de website heeft staan met lesideeën voor diverse vo-vakdocenten.
 3. Download en speel het GSA Bingo-spel met de klas.
 4. Lees een boek voor of laat leerlingen een boek lezen met een lhbti+ thema. Bekijk de Regenboogboeken op Gendi. Sommigen zijn voorzien van educatief materiaal.
 5. Speel met je leerlingen het spel Gedragen Gedrag. Selecteer de kaartjes over seksuele diversiteit en ga met elkaar in gesprek over de praktijksituaties die daarop staan beschreven. Welk gedrag vinden jullie acceptabel en wat kan echt niet?   
 6. Tumult heeft twee Paarse Vrijdag lessen. Een daarvan is een gratis quiz over lhbt-weetjes.
 7. Bekijk met de klas een film waarin seksuele- en genderdiversiteit een rol speelt. Het Netwerk Filmeducatie heeft speciaal voor Paarse Vrijdag een selectie gemaakt.
 8. Bekijk met je klas video’s op het YouTube kanaal van het GSA Netwerk die zijn gemaakt in het kader van Paarse Vrijdagen door de jaren heen. Interessante en leuke portretten van (ex-)lhbti+-leerlingen die vertellen over zichzelf en waarom het belangrijk is aandacht te besteden aan gender- en seksuele diversiteit.
 9. Gebruik de Astronauten-video van COC Nederland om aan je leerlingen uitleg te geven over begrippen als gender, queer en non-binair. Met de bijbehorende lesbrief kun je er in de klas over napraten.
 10. Kijk hoe andere scholen Paarse Vrijdag vieren. Op de website van de Gezonde School vind je inspirerende praktijkverhalen.
 11. Bekijk de speciale Paarse Vrijdag talkshow die het COC in 2022 maakte. In de show gaat influencer en presentatrice Lotte van Eijk (instagram: @Lovaeij) met leerlingen in gesprek over thema’s als identiteit, queer, gender, seksediversiteit en geloof.

TIP: Bereid je voor op het geven van een les over gender- en seksuele diversiteit met de Visual Een veilig klassengesprek en bekijk de Gendi-tip Het thema opnemen in je les.

Een succes als iedereen zich veilig voelt

Paarse Vrijdag is een succes als het voor iedereen veilig voelt. Bereid een dag als deze goed daarom goed voor en onderzoek of jullie school er klaar voor is om mee te doen. Het artikel Een succesvolle Paarse Vrijdag van Gendi geeft je aandachtpunten om dit te doen.

Advies en veelgestelde vragen

Op de website www.paarsevrijdag.nl vind je FAQ’s die antwoord geven op vragen als Wat is Paarse Vrijdag? Kan ik het ook op een andere dag vieren?

Wil je advies over sociale veiligheid in relatie tot Paarse Vrijdag of heb je een andere vraag? Neem dan gratis contact op met het Adviespunt van School & Veiligheid.

‘Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. LHBTI-scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee. ‘Homo’ is op de middelbare school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTI-acceptatie te bevorderen. (COC.nl)’

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school