gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

lesmateriaalvo/mbo
 • Laat zien dat op jullie school iedereen er mag zijn
 • Grijp deze dag aan om diversiteit te behandelen tijdens je les
 • Draag jij iets paars vandaag?

Paarse Vrijdag is een actiedag van leerlingen voor een veilige school. Met steun van en deelname van docenten wordt het nog succesvoller! Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

Actiedag voor een veilige school

Ieder jaar op de tweede vrijdag in december is het Paarse Vrijdag. Door mee te doen voeren leerlingen actie voor een veilige school waar iedereen zichzelf mag zijn en waar niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt.

Feestelijkheden

Leerlingen versieren de school paars, komen paars gekleed naar school en houden soms ludieke acties. Ze kunnen gratis een Paarse Vrijdag actiepakket bestellen via de speciale website van COC Nederland, de initiatiefnemer van Paarse Vrijdag. Het pakket bevat posters, polsbandjes, actie-ideeën en meer.

Aandacht voor seksuele diversiteit in de les

Naast een belangrijke zichtbaarheid-actie van leerlingen, kun je als leraar deze dag aangrijpen om op een positieve en leuke manier aandacht te besteden aan respect voor gender- en seksuele diversiteit in de les. Daarmee werk je aan het bevorderen van de veiligheid voor iedereen.

Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. LHBTI-scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTI-acceptatie te bevorderen. (COC.nl)

Les-ideeën

 • Bekijk de speciale Paarse Vrijdag talkshow waarin wordt gepraat over identiteitsontwikkeling, queerness, genderidentiteit en geloof. De talkshow komt een week voor 9 december online op de website van Paarse Vrijdag zodat je de les kunt voorbereiden.
 • Bestel de Paarse Vrijdag krant (vo en mbo) om te behandelen in de les. Hij staat vol met leuke artikelen, verhalen en feitjes over seksuele diversiteit en werkvormen en opdrachten. Hij is voorzien van een docentenhandleiding waaraan School & Veiligheid ook dit jaar een bijdrage leverde.
 • Het GSA Netwerk heeft op de site tips voor lesideeën staan voor diverse vo-vakdocenten. Bekijk de GSA lessen voor Nederlands, Maatschappijleer, muziek etc.
 • Download en speel het GSA Bingo-spel met de klas.
 • Lees een boek voor of laat leerlingen een boek lezen met een lhbti+ thema. Bekijk de Regenboogboeken op Gendi
 • Speel met je leerlingen het spel Gedragen Gedrag. Selecteer de kaartjes over seksuele diversiteit en ga met elkaar in gesprek over de praktijksituaties die daarop staan beschreven. Welk gedrag vinden jullie acceptabel en wat kan echt niet?   
 • Tumult heeft twee Paarse Vrijdag lessen. Een daarvan is een gratis quiz over lhbt-weetjes.
 • Bekijk met je klas video’s op het YouTube kanaal van het GSA Netwerk die zijn gemaakt in het kader van Paarse Vrijdagen door de jaren heen. Interessante en leuke portretten van (ex-)lhbti+-leerlingen die vertellen over zichzelf.
 • Gebruik de Astronauten-video van COC Nederland om aan je leerlingen uitleg te geven over begrippen als gender, queer en non-binair. Met de bijbehorende lesbrief kun je er in de klas over napraten.

GSA

Paarse Vrijdag wordt sinds 2010 georganiseerd door COC’s GSA Netwerk, en met leerkrachten en scholieren. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. GSA’s organiseren daarvoor activiteiten zoals Paarse Vrijdag, met steun van COC Nederland. Er zijn GSA’s op circa 80 procent van de middelbare scholen in Nederland.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school