gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

lesmateriaalvo/mbo
  • Steun je leerlingen en doe mee
  • Laat zien dat op jullie school iedereen er mag zijn
  • Grijp deze dag aan om diversiteit te behandelen tijdens je les

Door op één dag de school paars te kleuren, laten leerlingen en leraren zien dat iedereen het recht heeft zichzelf te zijn. Om Paarse Vrijdag te organiseren hebben leerlingen wel ondersteuning nodig van de school. Voor leraren is het een mooie dag om te werken aan respect voor gender- & seksuele diversiteit.

Doe mee

Ieder jaar op de tweede vrijdag in december kun je meedoen met Paarse Vrijdag. In 2021 valt Paarse Vrijdag op 10 december. Onderstaand artikel is gericht op het vo en het mbo. Ga naar Paarse Vrijdag in het po >

Gratis GSA actiepakket

Vaak worden de activiteiten op Paarse Vrijdag georganiseerd door de leden van een GSA. Maar ook anderen kunnen dit oppikken. De organisatie van de GSA’s (het GSA-Netwerk) maakt het je gemakkelijk. Op de speciale Paarse Vrijdag website kun je begin november een gratis Paarse Vrijdag actiepakket bestellen met posters, actietips en nog veel meer.

Deze pakketten worden naar honderden scholen verstuurd waarmee ook een half miljoen mensen van paarse polsbandjes wordt voorzien!

Paarse Vrijdag Krant

Plaatselijk begonnen, maar inmiddels landelijk uitgegroeid is de Paarse Vrijdag Krant (PVK). Deze tweeëndertig pagina’s tellende krant bevat educatieve en aantrekkelijke artikelen die te maken hebben met seksuele diversiteit. De PVK richt zich op vo- en mbo-leerlingen van alle leeftijden en niveaus. De krant gaat vergezeld van een docentenhandleiding, waarvoor School & Veiligheid ieder jaar tips aanlevert. Tegen een kleine vergoeding is de PVK te bestellen via www.paarsevrijdagkrant.nl.

Lestips voor leraren

Als leraren meedoen met Paarse vrijdag is het effect nog groter. Er is zoveel zinnigs te doen op Paarse vrijdag. Bereid het wel tijdig voor. Op Gendi.nl vind je genoeg inspiratie en lesmaterialen. Hier enkele tips:

  • Speel met je leerlingen het spel Gedragen Gedrag. Selecteer de kaartjes over seksuele diversiteit en ga met elkaar in gesprek over de praktijksituaties die daarop staan beschreven. Welk gedrag vinden jullie acceptabel en wat kan echt niet?   
  • Tumult heeft pagina gemaakt met twee twee Paarse Vrijdag lessen. Een daarvan is een gratis quiz over lhbt-weetjes waarbij je gebruik mag maken van het Grote Paarse Vrijdag Krant Woordenboek 4.0: een handige tool om een pedagogisch klassengesprek te starten. (Want voor een respectvolle houding is meer nodig dan alleen maar weetjes.)
  • Het GSA Netwerk maakte in 2017 video-portretten van (ex-)leerlingen die vertellen over hun leven. Jongeren die gewoon zichzelf zijn, maar soms vreemd aangekeken worden omdat ze zich niet als de meerderheid gedragen. Meisjes en techniek, jongens die huilen, jongens en make-up, meisjes die op meisjes vallen, jongens die op jongens vallen en jongeren die non-binair zijn. In de klas kan de leraar een van de filmpjes laten zien en een gesprek hierover starten. Een gesprek met de bijbehorende regels van respect, uiteraard. In 2019 werden opnieuw filmpjes gemaakt: informatief & grappig! En ook in 2020 werden weer leuke interviews gehouden om de jongeren van de 2020-posters te leren kennen, rond het thema ‘activisme’.
  • Bespreek in de klas de betekenis van het gedicht ‘Paarse vrijdag’ dat de Stadsdichter van Leiden, Marianne van Velzen, in 2019 maakte voor het Vlietland College.
  • Ben jij of een van je leerlingen een beetje de weg kwijt in alle termen en genders? Geef op Paarse Vrijdag dan een astronauten-les: geef iedereen een flyer en bekijk samen de video check onze pagina ‘Wat betekent gender?’
  • Ook het GSA Netwerk heeft op de site tips voor lesideeën staan voor diverse vo-vakdocenten.

Massa Fotowedstrijd

Het GSA-Netwerk organiseert ieder jaar een speciale winactie: de ‘Massa Fotowedstrijd’. Dit is een speciale uitdaging voor GSA’s die Paarse Vrijdag organiseren op hun school.

Sinds 2010

Het idee voor een scholenactie tegen homofobie komt uit Amerika, waar het op de internationale dag van de mensenrechten wordt gehouden. Op de eerste Nederlandse Paarse Vrijdag in 2010, deden 150 scholen mee aan het initiatief. Dat aantal verdubbelde direct in het volgende jaar. De laatste jaren verstuurt het GSA-netwerk eind november zo’n 900 actiepakketten naar scholen.


poblog

Door de ogen van…Bente

po/vo/mbofotostrip

Een grapje moet kunnen

Werken aan Gendi-thema’s is gewoon leuk. Lekker confronterend soms. Lach erom, leer ervan en ga verder!

blog

Door de ogen van… Maartje

Paarse Vrijdag door de ogen van Gendi-redacteur Maartje: over last-minute-leraren, zich-terdege-voorbereidende docenten, voorwaardescheppers en vernieuwers.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.