gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

vo/mbolesmateriaal
 • Laat zien dat op jullie school iedereen er mag zijn
 • Grijp deze dag aan om diversiteit te behandelen tijdens je les
 • Draag jij iets paars vandaag?

Paarse Vrijdag is dé feestelijke actiedag waarop leerlingen op ludieke wijze aandacht vragen voor een veilige school. Bekijk hoe je mee kunt doen.

Actiedag voor een veilige school

Ieder jaar op de tweede vrijdag in december is het Paarse Vrijdag. Op deze dag voeren leerlingen actie voor een veilige school waar iedereen zichzelf mag zijn en waar niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt. De dag heeft een feestelijk karakter waarbij leerlingen en leraren in paarse kleding naar school komen, de school paars is versierd en leerlingen ludieke acties organiseren. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland en GSA Netwerk.

Lestips voor Paarse Vrijdag

Als leraar kun je deze actiedag aangrijpen om op een positieve en leuke manier aandacht te besteden aan respect voor gender- en seksuele diversiteit in de les. Zo werk je aan het bevorderen van de veiligheid voor iedereen.

 • Bestel de Paarse Vrijdag krant (vo en mbo) om te behandelen in de les. Hij staat vol met leuke artikelen, verhalen en feitjes over seksuele diversiteit en werkvormen en opdrachten. Hij is voorzien van een docentenhandleiding waaraan ook een bijdrage van School & Veiligheid/Gendi is opgenomen.
 • Bekijk de speciale Paarse Vrijdag talkshow die het COC in 2022 maakte. In de show gaat influencer en presentatrice Lotte van Eijk (instagram: @Lovaeij) met leerlingen in gesprek over thema’s als identiteit, queerness, gender, seksediversiteit en geloof.
 • Bekijk de GSA lessen voor Nederlands, Maatschappijleer, muziek etc. die het GSA Netwerk op de website heeft staan met lesideeën voor diverse vo-vakdocenten.
 • Download en speel het GSA Bingo-spel met de klas.
 • Lees een boek voor of laat leerlingen een boek lezen met een lhbti+ thema. Bekijk de Regenboogboeken op Gendi. Sommigen zijn voorzien van educatief materiaal.
 • Speel met je leerlingen het spel Gedragen Gedrag. Selecteer de kaartjes over seksuele diversiteit en ga met elkaar in gesprek over de praktijksituaties die daarop staan beschreven. Welk gedrag vinden jullie acceptabel en wat kan echt niet?   
 • Tumult heeft twee Paarse Vrijdag lessen. Een daarvan is een gratis quiz over lhbt-weetjes.
 • Bekijk met de klas een film waarin seksuele- en genderdiversiteit een rol speelt. Het Netwerk Filmeducatie heeft speciaal voor Paarse Vrijdag een selectie gemaakt.
 • Bekijk met je klas video’s op het YouTube kanaal van het GSA Netwerk die zijn gemaakt in het kader van Paarse Vrijdagen door de jaren heen. Interessante en leuke portretten van (ex-)lhbti+-leerlingen die vertellen over zichzelf en waarom het belangrijk is aandacht te besteden aan gender- en seksuele diversiteit.

Ik dacht dat ik de enige was die me zo voelde. (Kimi, Paarse Vrijdag postermodel, bron: GSA Netwerk)

Wil je een kijkje nemen hoe andere scholen Paarse Vrijdag vieren? Op de website van de Gezonde School vind je inspirerende praktijkverhalen.

Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. LHBTI-scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTI-acceptatie te bevorderen. (COC.nl)

GSA’s

Paarse Vrijdag wordt sinds 2010 georganiseerd door COC’s GSA Netwerk. Samen met leerkrachten en scholieren. In 2022 deden ruim 1700 basisscholen en 1000 middelbare scholen en mbo’s mee met Paarse Vrijdag. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Er zijn GSA’s op circa 80 procent van de middelbare scholen in Nederland. (Bron: COC Nederland)

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school