gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

10 december is het Paarse Vrijdag. Een feestelijke dag waarop veel scholen paars kleuren en vieren dat iedereen het recht heeft zichzelf te zijn. Op deze actiedag zetten leerlingen zich in voor seksuele diversiteit als norm. Paarse Vrijdag biedt jou als leraar een mooie gelegenheid om in de les aandacht te besteden aan gender- en seksuele diversiteit.

Door aandacht voor seksuele diversiteit werk je direct aan een positieve schoolcultuur, bevorder je de sociale veiligheid in de school én geef je leerlingen de ruimte om zichzelf te zijn en te ontdekken wie ze zijn.”
Bente van Gameren. Beleidsadviseur School & Veiligheid

Feestelijke activiteiten

Paarse Vrijdag is dé grote actiedag van de GSA’sMeer informatie over GSA’s. Door elk jaar op de 2e vrijdag in december de school paars te kleuren, zet deze leerlingen groep zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als norm. Leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo organiseren vaak opzienbarende en ludieke activiteiten. Ook in het basisonderwijs kun je op Paarse Vrijdag vieren dat iedereen uniek en anders is, dat iedereen zichzelf mag zijn en dat iedereen op iedereen verliefd mag worden.

Actiepakketten en Paarse Vrijdag Krant

Vanaf begin november kunnen leerlingen (en scholen) een gratis actiepakket bestellen via de de website van Paarse VrijdagBestel een Paarse Vrijdag actiepakket. Voor basisscholen bevat het pakket onder andere prentenboeken, gedichten, posters, knutselspullen en les ideeën. Het vo/mbo pakket bevat de bekende paarse polsbandjes en posters. Voor het vo en mbo kun je ook een Paarse Vrijdag krant bestellen voor in de klas. Hij staat vol met leuke verhalen en feitjes over seksuele diversiteit en is voorzien van een docentenhandleiding. School & Veiligheid leverde ook dit jaar een bijdrage aan de krant.

Aandacht voor seksuele diversiteit in de les

Naast een belangrijke zichtbaarheid-actie is Paarse Vrijdag ook bij uitstek een goed moment om in de les aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit. Als leraren meedoen met Paarse Vrijdag is het effect nog groter. Je kunt deze actiedag aangrijpen om op een positieve en leuke manier aandacht te besteden aan respect voor gender- en seksuele diversiteit in de les.

Inspiratie om met je klas aan de slag te gaan

poposterlespakket

Paarse Vrijdag in het po

Doe ook mee met Paarse Vrijdag (de tweede vrijdag in december) in het basisonderwijs en vier dat iedereen uniek en anders is en dat we onszelf mogen zijn. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

vo/mbolesmateriaal

Paarse Vrijdag in het vo/mbo

Kleur voor één dag paars op jullie school en laat zien dat diversiteit de norm is. Steun je leerlingen bij het organiseren van deze dag en besteed in de les aandacht aan respect voor gender & seksuele diversiteit. Bekijk de lestips.

vo/mbogastleslesmateriaal

Paarse Vrijdag Krant

De Paarse Vrijdag Krant geeft extra inhoud aan Paarse Vrijdag. De krant is aantrekkelijk en leerzaam voor leerlingen in het vo en mbo. Voor de leraren is er een digitale handreiking bij. Ook geeft de stichting gastlessen.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school