Datum
Onderwijssector VO, MBO
Thema lhb, Genderidentiteit, Transgender, Intersekse
Doelgroep leerlingen, leraar
Website Pride Amsterdam

Pride Amsterdam is een negendaags festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Het jaarlijkse hoogtepunt is de wereldberoemde Canal Parade. In de bonte stoet van boten varen ook scholen en GSA’s mee.

My gender, My pride

Met het thema ‘My Gender, My Pride’ staat de emancipatie van personen die behoren tot de categorieën; transgender, non-binair, genderqueer, genderfluïde, gender non-conform, agender en intersekse centraal, ongeacht wat hun seksuele geaardheid is. De strijd om ook qua genderidentiteit af te mogen wijken van de norm en van de sekse die we bij onze geboorte kregen is vaak onderbelicht en krijgt deze Pride de volle aandacht.

Lees verder over het thema en wat cis gender, gender non-conform, genderqueer, transgender, non-binair, genderfluïde, agender en intersekse is.

Activiteiten

Er zijn meer dan 300 activiteiten waaronder een VR experience om te ervaren hoe een trans jongen of trans meisje zich voelt. Volgend jaar toert deze experience langs GSA’s op scholen. In de voorstelling FOK ME HOKJE hoor je teksten die jongeren schreven over beperkende hokjes van genderidentiteit en seksuele oriëntatie. Hoe het is om in de kast te zitten, en er uiteindelijk uit te komen.

FOK ME HOKJE

theatervo/mbogenderdiversiteit

De theatervoorstelling FOK ME HOKJE (13+) gaat over gender en seksuele oriëntatie en is gebaseerd op werkelijke verhalen van jongeren. Inclusief een voorbereidende les en educatieve dialogen met de acteurs.

Zo zorg je voor een veilige school voor transgender leerlingen

po/vo/mboverdiepingtransgender

Heb je een leerling in de klas waarvan je weet dat deze transgender is? Of gaat het gesprek in de klas of het team over gender en transgender? Dit artikel geeft  informatie over hoe je zorgt voor een veilige sfeer.

Samen sterk met een GSA

voonderzoeklhbti+

Het veiligheidsgevoel van lhbti+-leerlingen op het vmbo verbeteren? Dit kan door het starten van een GSA blijkt uit onderzoek van Movisie en de UvA.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school