gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

theatervo/mbo
  • Voorstelling over gender en seksuele oriëntatie
  • Geschreven door jongeren, uitgevoerd door profs
  • Acteurs voeren educatief dialoog in de klas
  • Voor leerlingen (v)mbo, havo, vwo (13+)

De theatervoorstelling FOK ME HOKJE van Studio52ND gaat over gender en seksuele oriëntatie. Hoe het is om uit de kast te komen, of er liever in te blijven. Maar ook over wat er zo moeilijk is aan het accepteren van verschillen.

FOK ME HOKJE

Zestien jongeren uit heel Nederland schreven de teksten die je hoort in de voorstelling. Veel van hen waren aangesloten bij een GSA. Andere hadden juist geen idee waar de afkorting lhbti precies voor stond. Hun verhalen over genderidentiteit en seksuele oriëntatie zijn de basis van de voorstelling die een startpunt is voor een dialoog over een maatschappelijk gevoelig onderwerp.

Praktisch

Je bezoekt de voorstelling met je klas in het theater nadat je de voorbereidende lessen hebt gedaan. Al het educatief materiaal vind je op de website van Studio52d. Direct na de voorstelling vindt er een nabespreking plaats in het theater. Na je bezoek komen de getrainde docenten van Studio 52nd in de klas om een educatieve dialoog te voeren. Een dialoog in plaats van een discussie, om zo empathie en inlevingsvermogen te stimuleren.  

Studio 52nd maakt voorstellingen echt samen met jongeren. Over onderwerpen die daadwerkelijk voor deze doelgroep in de samenleving spelen.

Het verhaal

Welkom in het dierenrijk, waar mannelijke flamingostellen andermans eieren uitbroeden en de anemoonvismannetjes in vrouwtjes veranderen. Waar geen hokjes zijn en niemand ooit van homo, hetero of trans heeft gehoord. Alleen de mensensoort zet elkaar vast in hokjes. En kom je uit je hokje, dan ben je in gevaar.

Gendi beveelt aan 

Door de combinatie van de voorstelling en de interactieve educatie achteraf kun je samen met je leerlingen nadenken over hun visie en ideeën over het thema van de voorstelling. Er is ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. Theater kan via inlevingsvermogen en empathie de houding van mensen verbeteren ten aanzien van een minderheidsgroep. Wil je hier meer over weten of overweeg je theater in te zetten bij jullie op school? Lees dan het artikel van Gendi over Theater & School. 


Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.