gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

videoervaring leerlingpo

In deze video uit de serie ‘Leerlingen aan het woord over lhbtiop school’ vertelt Famke (9) waarom ze een lhbtiq presentatie wilde geven op school.

Lhbtq presentatie

Famke heeft twee moeders en vroeg aan haar juf of ze er een presentatie over mocht geven voor de klas. “Dan weten kinderen wat het is” zegt Famke. ‘En dat is fijn”.

Open en veilig praten met klasgenoten

Famke vertelt over de vragen die ze kreeg van haar klasgenoten. En hoe ze van haar juf de ruimte kreeg daar op een open en veilige manier met klasgenoten over te praten. Niet alleen over wat de letters lhbtq betekenen en over de Regenboogvlag maar ook over wat ‘lastigere’ vragen. Over één zo’n persoonlijke vraag moest ze lang nadenken, zegt ze lachend. Bekijk de video van Famke om te zien welke vraag dat was.

Leerlingen aan het woord over lhbti+

In de videoserie ‘Leerlingen aan het woord over lhbtiop school’ van Gendi delen leerlingen uit het po, vo en mbo hun verhaal. De video’s leren je over hoe zij op school bezig zijn met gender- en seksuele diversiteit. Op welke manieren jij als leraar ruimte kan geven aan het onderwerp in de klas. En wat jij voor lhbti+-leerlingen kan betekenen. De video’s laten zien dat het scheppen van een open en veilige sfeer soms zit in kleine dingen. Laat je inspireren!

Bekijk alle video's uit deze serie

vovideoervaring leerling

Rens aan het woord

In deze video vertelt Rens (17) over die ene lerares op de middelbare school die echt naar hem luisterde.

mbovideoervaring leerling

Evy aan het woord

In deze video vertelt Evy (19) wat haar mentor op het mbo deed om een ‘rode-licht-situatie’ veiliger te maken.

vovideoervaring leerling

Jackson aan het woord

In deze video vertelt Jackson (14) over het gebruik van voornaamwoorden. Zijn wens met hij/hem aangesproken te worden en hoe dit aan zijn docenten liet weten.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school