po/vo/mboverdieping

Hoe leg je gender, geaardheid, sekse, identiteit, transgender, cisgender en intersekse-conditie uit aan je leerlingen? Onderstaande informatie en materialen kun je daarvoor gebruiken.

Auteur: Bente van Gameren, beleidsadviseur seksuele integriteit bij Stichting School & Veiligheid.

Een wereld van mogelijkheden

De maatschappij verwacht dat we onszelf ‘man’ of ‘vrouw’ noemen (meisjesroze en jongensblauw), maar eigenlijk zit daar heel veel tussenin en buitenom. Er is veel variatie in hoe mensen zich voelen en hoe ze dat laten zien.

Soms heeft een man ‘vrouwelijke’ eigenschappen en een vrouw juist ‘mannelijke’ eigenschappen – wat dus gelijk al aangeeft dat die woorden eigenlijk niet kloppen. Hoe iemand uiting geeft aan gender noemen we genderexpressie en wat iemands persoonlijke beleving is van gender noemen we genderidentiteit. Ook op lichamelijk gebied is er veel meer variatie dan de meeste mensen weten.

Gender; gedragingen en rollenpatronen die een maatschappij voor elk geslacht bepaalt.

Begrippenlijst

Wil je de betekenis weten of uitleg geven aan je leerlingen over begrippen als gender, queer en non-binair? Bekijk dan ook de begrippenlijst.

Uitleg met een astronaut

Het GSA Netwerk legt het uit met een astronaut, waarbij je van buiten niet kunt zien wie in het pak zit. Wat betekent gender, transgender, cisgender, geaardheid, sekse, identiteit en intersekse-conditie? De wereld is minder duidelijk verdeeld in roze en blauw dan we meestal denken. De GSA-gender-folder-astronaut geeft hierover beknopt uitleg. Het filmpje geeft meer uitleg.

Auteur: Bente van Gameren, beleidsadviseur seksuele integriteit bij Stichting School & Veiligheid 


Wat maakt zo'n lettertje nou uit?

po/vo/mbofotostripinspiratie

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school