po/vo/mboteamspel
  • Met je collega's spelenderwijs praten over seksuele diversiteit
  • Kom op een speelse manier tot afspraken over gewenst gedrag

Gedragen Gedrag is een teamspel dat het gesprek opent over gedrag op school. Wat vinden jullie acceptabel en niet acceptabel gedrag als het gaat om seksuele diversiteit? De spelkaartjes helpen je op weg om hier met je collega’s over te praten.

Situaties uit de praktijk

Het spel bevat kaartjes met daarop beschrijvingen van situaties uit de schoolpraktijk. Ze hebben verschillende kleuren. Zo kun je situaties over gedragingen binnen het team bespreken en situaties binnen de school: tussen leerlingen onderling en tussen leraren en leerlingen. Het doel is om tot afspraken en regels te komen over welk gedrag gewenst en ongewenst is op jullie school. Het spel kent een po versie en een vo/mbo versie. Deze laatste heeft een spelvariant voor leerlingen.

Themakaartjes: seksuele diversiteit

Er zijn vijf verschillende thema’s:

  1. Liefde, seks en relaties
  2. Agressie en geweld
  3. Vooroordelen en discriminatie
  4. Seksuele diversiteit
  5. Pesten

Door de kaartjes te selecteren op thema kun je het met je collega’s bijvoorbeeld alleen hebben over gedrag met betrekking tot seksuele diversiteit.

‘Een jongen die veel met meisjes speelt, wordt door andere jongens consequent ‘homo’ genoemd.’
‘De meester heeft de klas verteld dat hij dit jaar meevaart met de Gay Pride.’
(Uit: Gedragen gedrag)

Gedragen gedrag

Afspraken en regels over gedrag werken alleen als ze door het hele team gedragen worden. Het teamspel Gedragen Gedrag is een eenvoudig en effectief spel om eens met elkaar te praten over gedrag op school.

Hoe ga je op school met elkaar om? Hoe zou je het willen en wat past bij jullie school? En wil jij eigenlijk hetzelfde als je collega? Wat vinden jullie ‘acceptabel’ gedrag en wanneer gaat iets te ver?

Verschillende spelvarianten

Het spel is te spelen in verschillende spelvarianten: Met of zonder spelbord, kleine of grotere (discussie)groepen of het zogenaamde ‘overloopdebat’. Kortom: hoe klein of groot de groep ook is, er is altijd een manier te vinden om met dit spel aan de slag te gaan. Ook is het heel geschikt om te spelen tijdens studiedagen.

Het spel Gedragen Gedrag is te koop in de webshop van Stichting School & Veiligheid


 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school