gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

vopraktijkvoorbeeld

2020 | Hoe doen andere scholen dat: bezig zijn met seksuele diversiteit en gender? In dit filmpje vertellen twee leraren van het Rudolf Steiner College hoe zij dat doen. Hun school won er de Lang Leve de Liefde Award 2020 mee.

Elkaar aanvullen

“We bespreken gender, hoe je je kleedt, hoe je je voelt, op wie je valt, wat je tussen je benen hebt: dat dat allemaal losse dingen zijn die los van elkaar iets anders kunnen zijn. Dus dat je je bijvoorbeeld als heteroman ook vrouwelijk kunt kleden.” Aan het woord zijn Jet Zurné en Harmke Schaap, docent biologie en mentor. In het filmpje vullen ze elkaar aan zoals ze dat ook doen in de leerlijn van hun school.

Als het uitkomt

Ze vertellen dat het lichamelijke en het niet-lichamelijke aan bod moet komen op hun mavo-havo-vwo school. Dat de mentor en de biologiedocent overdragen wie, wat, waar bespreekt. Dat het ‘gewoon’ moet worden te praten over seksualiteit, gevoelens en grenzen. Als biologielessen hierover in de onderbouw stoppen, krijgen op hun school de mentoren in de bovenbouw de opdracht om met de klas te blijven praten over onderwerpen die te maken hebben met seksualiteit en gedrag op momenten waarop zij denken dat die het best aankomen.

“Juist tijdens deze lessen groeit je band met de leerlingen,” zeggen de docenten.

“Ik val zelf op jongens,” zegt een jongen, “maar ik heb op deze school eigenlijk nul negatieve reacties gekregen daarop”.

Goede voorbeelden

Nog drie scholen wonnen de Lang Leve de Liefde Award 2020. Ook deze scholen deden mooie dingen en maakten interessante filmpjes. Je kunt de ze bekijken op de website van Rutgers; het zijn vier filmpjes met goede voorbeelden in het praktijkonderwijs, vo, mbo en praktijkonderwijs.

School & Veiligheid zat in de jury in 2020. Voor ons is seksuele integriteit een belangrijke kern: dat docenten leren hoe de leerlingen bewust, respectvol en verantwoordelijk kunnen omgaan met hun eigen gender en seksualiteit en die van de ander.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.