kalendermomentlhbti+vo/mbo
  • Jaarlijkse internationale dag op 17 mei
  • Als leraar kan jij de veiligheid voor lhbti+ leerlingen vergroten
  • Bekijk de tips om lhbti+ discriminatie en pesten te voorkomen

Op deze dag is er internationaal aandacht voor discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, -expressie of -geslachtskenmerken. Ook op school is pesten en uitsluiting van lhbti+ leerlingen nog altijd een probleem. Sta hier als leraar eens bij stil en kijk wat jij kan doen om het verschil te maken.

Veiligheid van lhbti+ leerlingen en studenten

Lhbti+ leerlingen en studenten voelen zich onveiliger op school dan hetero seksuele leeftijdgenoten. Als leerkracht kun jij bijdragen aan het vergroten van het gevoel van veiligheid. Door te werken aan een positieve sfeer in de klas én door zelf een positieve en inclusieve norm te stellen.

Volgens pestonderzoeker Tessa Kaufman zit een veilig gevoel soms in kleine dingen. Een regenboogsticker op je deur, een poster in je lokaal of een pin op je tas. Ook Movisie zegt dat zichtbaarheid van symbolen bijdraagt aan het veranderen van de sociale norm in positieve zin ten aanzien van de acceptatie van de lhbti+ gemeenschap.

“Dat kan nét het verschil maken voor een lhbti+ leerling. Het straalt een norm uit: hier op school, in mijn klas, mag je zijn wie je bent.” (Tessa Kaufman, pestonderzoeker Universiteit Utrecht)

In het artikel pesten van lhbti+ leerlingen te voorkomen geeft Tessa Kaufman aanbevelingen wat jij kan doen om onveiligheid en uitsluiting van lhbti+ leerlingen en studenten te voorkomen. Het begrenzen van ongewenst gedrag, stellen van een positieve norm ten aanzien van lhbti+ en je bewust zijn van taalgebruik en handelen, zijn dingen die jij zoals kunt doen. 

Begrens en stel een norm

Homo is nog steeds het meest gebruikte scheldwoord op school. Door dit duidelijk en consequent te begrenzen stel je een norm: wij gaan respectvol met elkaar om, we schelden elkaar niet uit, iedereen mag hier zijn wie die is. In het artikel Waarom homo geen roepwoord hoort te zijn op school leggen we uit waarom begrenzen van belang is en hoe je dat doet. Wil je steviger staan in het begrenzen van dit soort ongewenste opmerkingen en het gesprek hierover aangaan met leerlingen? Volg dan de e-learning Dialoog onder druk.

Wees bewust van taalgebruik en genderbewust handelen

Durf ook naar jouw eigen taalgebruik en handelen te kijken. Hoe inclusief is dat? Gebruik je diversiteit in (les)voorbeelden en spreek je leerlingen aan met andere voornaamwoorden? Het artikel: waarom het belangrijk is dat jij inclusieve taal gebruikt geeft je tips. De visual genderbewust handelen helpt je genderbewuste keuzes te maken waardoor alle leerlingen zich gezien voelen. 

Maak het verschil

Bekijk de video’s waarin leerlingen vertellen hoe hun leraar het verschil maakte waardoor ze zich weer veilig en gezien voelde op school.

Maak het hele jaar door ruimte voor diversiteit

Gendi motiveert je om niet alleen op dit soort speciale dagen aandacht te geven aan het thema, maar gedurende het hele schooljaar ruimte te maken voor gender- en seksuele diversiteit en daarmee de veiligheid van lhbti+ leerlingen en studenten te vergroten. Dit doen we met tips, inspiratie en (les)materialen.

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.