vowerkvorm voor leraren

Vergroot je vakmanschap om te werken aan meer respect voor (seksuele) diversiteit met je klas. Doe dit samen met je collega’s door De Kijkroute te spelen. Een gratis teamtool van School & Veiligheid dat bestaat uit een bordspel en bijbehorende video’s.

Beschrijving

De Kijkroute draait om alledaagse situaties in de klas die gaan over seksualiteit of gender. Door de ‘luchtige’ spelvorm kun je ongedwongen met je collega’s sparren over hoe je hiermee omgaat.

Hoe reageer jij? Als leerlingen elkaar ‘homo’ noemen. Als ze vinden dat jongens zich (seksueel) vrijer mogen gedragen dan meisjes. Als een leerling jou in een volle klas een zeer persoonlijke vraag stelt…

Doelgroep

De Kijkroute is voor teams in het voortgezet onderwijs. Er is ook een versie voor het basisonderwijs ontwikkeld door School & Veiligheid: Kijkroute (po).

Doel & Resultaat

Je werkt aan meer respect voor diversiteit bij je leerlingen doordat je bewust omgaat met bepaalde opmerkingen of situaties in de klas. Jouw ‘kleine reacties’ in dit soort situaties zijn van grote invloed op de sociale veiligheid en leert leerlingen wat ‘respect voor seksuele diversiteit en gender’ betekent. Door de Kijkroute te spelen ontwikkel en vergroot jij op een leuke manier je ‘pedagogisch vakmanschap’ op dit gebied.

Praktisch

De Kijkroute is een teamtool die je met drie tot zes collega’s speelt. Via een plattegrond op het spelbord ‘loop’ je door een park. Er zijn vier routes die je kunt volgen. Elke route start met een ander filmpje. Per route krijg je vragen die je ‘al wandelend’ met elkaar bespreekt en waarin je bepaalde elementen van pedagogisch vakmanschap traint. De wegwijzers langs de route helpen daarbij.

De filmpjes zijn gratis aan de vragen en het spelbord van de Kijkroute is gratis te downloaden. Je kunt de Kijkroute ook online spelen. Het is handig als een persoon de voorbereiding doet:

Producent

De Kijkroute is een product van Stichting School & Veiligheid. Op de website www.schoolenveiligheid.nl vind je het Aanvraagformulier voor de filmpjes en downloads van de de Kijkroute. 

 

Een veilige school, ook voor lhbti+ leerlingen.