gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

vowerkvorm voor leraren

De Kijkroute is een gratis teamtool om samen met je collega’s aan de slag te gaan met het onderwerp diversiteit. Met behulp van filmpjes en een bordspel vergroot jij je vakmanschap om in de klas te werken aan meer respect voor (seksuele) diversiteit.

Beschrijving

De Kijkroute draait om alledaagse situaties in de klas die gaan over seksualiteit of gender. Door de ‘luchtige’ spelvorm kun je ongedwongen met je collega’s sparren over hoe je hiermee omgaat.

Hoe reageer jij? Als leerlingen elkaar ‘homo’ noemen. Als ze vinden dat jongens zich (seksueel) vrijer mogen gedragen dan meisjes. Als een leerling jou in een volle klas een zeer persoonlijke vraag stelt…

Vergroot jouw vakmanschap

Door bewust om te gaan met bepaalde opmerkingen van leerlingen of momenten die zich voordoen in de klas, kun je werken aan meer respect voor seksuele diversiteit. Jouw ‘kleine reacties’ in dit soort situaties zijn van invloed op de sociale veiligheid in de klas en leert leerlingen wat ‘respect voor seksuele diversiteit en gender’ betekent. Door de Kijkroute te spelen ontwikkel en vergroot jij op een leuke manier je ‘pedagogisch vakmanschap’ op dit gebied.

Wandelen met je collega’s

De Kijkroute is een teamtool die je met drie tot zes collega’s speelt. Via een plattegrond op het spelbord ‘loop’ je door een park. Er zijn vier routes die je kunt volgen. Elke route start met een ander filmpje. Per route krijg je vragen die je ‘al wandelend’ met elkaar bespreekt en waarin je bepaalde elementen van pedagogisch vakmanschap traint. De wegwijzers langs de route helpen daarbij.

Humor is een vorm van luchtigheid en kan een krachtig middel zijn om ruimte, openheid en erkenning te creëren. (Uit: Wegwijzers Kijkroute)

Filmpjes en spelbord

De filmpjes zijn gratis aan de vragen en het spelbord van de Kijkroute is gratis te downloaden. Je kunt de Kijkroute ook online spelen. Het is handig als een persoon de voorbereiding doet:


 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school