gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

pospelgroepsvorming
  • Kwartetspel voor groep 3 t/m 8
  • Speels aan de slag met verschillen in gezinnen
  • Kinderen leren elkaar beter kennen en begrijpen

Onze samenleving kent verschillende gezinssamenstellingen. Het is interessant om deze met je klas te verkennen; welke mogelijkheden zijn er allemaal? En hoe zit dat bij ons in de klas? Ontdek het door het spelen van het kwartetspel van Gendi.

Leren omgaan met verschillen

Het kwartet bestaat uit negen gezinsvormen. Terwijl de leerlingen deze thuissituaties bij elkaar ‘sparen’, maken ze onder meer kennis met een multiculturele familie, een alleenstaande vader, een islamitisch gezin, een meisje met twee moeders en een jongetje dat met zijn oma woont.

Betrokkenheid en groepsvorming

Door het spelen van het kwartet raken kinderen op een speelse en leuke manier betrokken bij elkaar. Door met elkaar te praten over hun thuissituatie gaan kinderen elkaar beter kennen en begrijpen. Hierbij benadruk je: iedereen is verschillend en ieders situatie is uniek, dat is gewoon en hoort erbij! Dit helpt om van je klas een positieve groep te maken.

In het kader van burgerschap en omgaan met verschillen is het van groot belang dat kinderen leren dat het niet bij iedereen thuis hetzelfde is.

Gratis spelvorm

Op dit moment is het kwartet als download verkrijgbaar. Print de kwartetkaartjes op dik papier uit in kleur. Eerst de voorkant en daarna de achterkant. Gendi is van plan het kwartet ook weer in drukvorm te laten verschijnen met een bijbehorende lesbrief. Houd de website en socials van Gendi in de gaten.

Kleurplaat met ‘jouw gezin’

Er is ook een kleurplaat van ‘Met wie woon jij’. Deze kun je gratis downloaden als pdf. Op de kleurplaat is ruimte voor de leerling om een foto te plakken van hun gezin.


 

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.