gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

pospelgroepsvorming
  • Kwartetspel voor groep 3 t/m 8
  • Speels aan de slag met verschillen in gezinnen
  • Kinderen leren elkaar beter kennen en begrijpen

Kwartetspel waarmee kinderen de verschillende gezinssamenstellingen in onze samenleving verkennen. Gemaakt door School & Veiligheid.

Beschrijving

Met dit kwartetspel leren klasgenoten over verschillende gezinsvormen. Het spel bestaat uit negen gezinsvormen die leerlingen bij elkaar moeten ‘sparen’. Ze maken kennis met een multiculturele familie, een alleenstaande vader, een islamitisch gezin, een meisje met twee moeders en een jongetje dat met zijn oma woont.

Inhoud

Het spel bestaat uit spelkaartjes en een spelhandleiding. De werkvorm is gratis te downloaden.
Er is ook een kleurplaat van ‘Met wie woon jij’. Op de kleurplaat is ruimte voor de leerling om een foto te plakken van hun gezin.

Doelgroep

Het spel is voor kinderen vanaf groep 3.

Doel

Het spel heeft tot doel elkaar beter te leren kennen in de klas. Door met elkaar te praten over hun thuissituatie gaan kinderen elkaar beter kennen en begrijpen. Ook leren kinderen over het bestaan van andere gezinsvormen en omgaan met verschillen: iedereen is verschillend en ieders situatie is uniek! Dit helpt om van je klas een positieve groep te maken.

Producent

Het kwartetspel is ontwikkeld door Stichting School & Veiligheid. Bij het spel zijn ook kleurplaten ontwikkeld.

In het kader van burgerschap en omgaan met verschillen is het van groot belang dat kinderen leren dat het niet bij iedereen thuis hetzelfde is.

Gratis download

Het kwartet is als gratis download verkrijgbaar. Print de kwartetkaartjes op dik papier uit in kleur. Eerst de voorkant en daarna de achterkant.


 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school