gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

pooverzicht

Een diversiteit aan mensen – een diversiteit aan kleurplaten. Laat kinderen de wereld ontdekken door een divers aanbod aan kleurplaten.

Op deze pagina staan:

  • Kleurplaten van Gendi. Ga naar ⇓
  • Kleurplaten bij kinderboeken. Ga naar ⇓
  • Kleurplaten in een kleurboek. Ga naar ⇓
  • Kleurplaten van het internet. Ga naar ⇓

Niemand hetzelfde

Sommige kinderen hebben een pappa en een mamma – sommigen kinderen hebben twee mamma’s. Sommige meisjes verkleden zich het liefst als prinses – sommige meisjes zijn graag piraat. Iedereen is een beetje anders en ook een beetje hetzelfde.
Het is normaal dat we niet allemaal op elkaar lijken.

 

 

 

 

 

Gewoon lekker kleuren

Met kleurplaten kun je dit aan kinderen laten zien. Soms zal het onderwerp van de kleurplaat een gesprek uitlokken; vaak zien kinderen niets bijzonders en kleuren ze gewoon.

Thema-kleuren

Een kleurplaat kan ook bewust gebruikt worden om een thema te behandelen: Met wie woon jij? Verliefd zijn. Trouwen. Uitlachen (pesten). Een deel van onderstaande kleurplaten hoort bij een (prenten)boek. Ook dat is een mooie combinatie: voorlezen / kringgesprekje / kleurplaat.

 

 

 

 

 

 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen op het schoolplein onder meer gepest worden met ‘genderafwijkend’ gedrag: de jongen die met poppen speelt en het (te) stoere meisje. Vaak wordt dit geassocieerd met homoseksualiteit. Dit hoeft helemaal niet het geval te zijn, het past nu eenmaal niet bij ieder meisje om zachtaardig en lieflijk te doen – en niet elke jongen is dapper en competitief. Ook dat kun je met kleurplaten laten zien.

Klik op bovenstaande kleurplaten om ze gratis te downloaden

 

Kleurplaten bij kinderboeken


 

Lance & Lot zoeken zich rot

Prentenboek over twee ridders die voor een kindje zouden willen zorgen. Maar waar vind je een baby? Boek met eigen website en lesbrief.

 


 

De mama’s van Sterre

Een prentenboek waarin roze ouderschap speels benoemd wordt. Een voorleesboek en een zelf-lees-boek, met tekeningen als zoekplaten, waarin kleuters komische details zullen vinden.

 


 

Koning & Koning

Het prentenboek Koning & Koning is een hedendaagse klassieker. Het boek heeft zelfs een eigen website met lesmateriaal en meer.

 


 

Toch moederdag voor Tommy

Tommy mag voor het eerst naar school. De juf wist niet dat Tommy twee vaders heeft en laat iedereen een glitterwerkje maken voor moederdag. Een vrolijk boekje met een happy end.

 

 

Kleurplaten in een kleurboek


In 2015 schreef Veilige School Limburg een wedstrijd uit voor Nederlandse en Belgische illustratoren om kleurplaten te ontwerpen over verschillende gezinsvormen. De winnende twaalf kleurplaten zijn gebundeld in het boekje ‘Every colour of the rainbow, kleurboek gezinsdiversiteit’.

Het resultaat is een gezellig mix van gezinnen en van tekenstijlen en ook een goede mix van eenvoudige en moeilijkere kleurplaten. In 2021 ging het boek in de herdruk, (ditmaal wel) op lekker te bekleuren papier.

Koop hier het kleurboek bij COC Limburg.

 

 

Kleurplaten op andere websites


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Producten van Gendi en School & Veiligheid

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.