poposterkalendermoment

Hoe geef je ruimte aan gender- en seksuele diversiteit op de basisschool? De kleurige ‘Aan de slag kalender’ is een poster die je inspireert om hiermee aan de slag te gaan op feest- en themadagen. Bestel hem gratis! Per kalendermoment vind je hieronder lessuggesties en -materialen.

Bestel de poster

Lestips & materialen per kalendermoment

po/vo/mbokalendermomentgroepsvorming

Gouden & Zilveren weken

Werken aan groepsdynamiek zorgt voor een veiliger sfeer. De Gouden- en Zilveren Weken zijn hiervoor geschikte momenten. Respect en ruimte voor verschillen – waaronder gender- en seksuele diversiteit – hoort hierbij. Wat kun doen?

po/vo/mbokalendermomentpesten

Week Tegen Pesten

De Week Tegen Pesten wordt ieder jaar in september georganiseerd. Doe ook mee en maak een positieve start zodat jullie school een plek is waar iederéén welkom is en zichzelf mag zijn. Ook lhbti+ leerlingen.

po/vo/mbokalendermomentlesmateriaal

Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid (5-12 november 2021) is een goed moment om te werken aan respect voor seksuele diversiteit en gender. Denk aan medialessen over kritisch kijken.

pokalendermomentboek

Kinderboekenweek

Een feestelijke week over kinderboeken en lezen waar veel scholen aan meedoen. Haal deze week ook eens een regenboogboek uit de kast. Bekijk de tips voor boeken met een lhbti+ thema.

po/vo/mbokalendermoment

Week van Respect

De Respect Education Foundation biedt gratis lessen aan over respect, pesten, identiteit, tolerantie en diversiteit. In november organiseren ze jaarlijks de Week van Respect.

po/vokalendermomentgender

Internationale Vrouwendag en Mannendag

Bekijk de tips om op Internationale Vrouwendag (8 maart) en Mannendag (19 november) met je klas of team te praten over genderstereotypen en gender(on)gelijkheid.

po/vokalendermoment

Kinderrechtendag

20 november is de internationale dag van de Rechten van het Kind. Gebruik deze dag om het met je leerlingen te hebben over het recht om jezelf te zijn. Over gelijkheid en verschillen. En respect voor gender- en seksuele diversiteit.

po/volesmateriaal

Poëzie & gedichten in de klas

Doe je iets met gedichten of poëzie in de klas? Gebruik dan ook eens gedicht over (seksuele) diversiteit, gender of over jezelf zijn. Gendi heeft er een paar uitgezocht en geeft tips.

pokalendermomentregenboogboek

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen; een boekenfeest voor kinderen van 0 – 6 jaar. Lees deze week ook eens voor uit een prentenboek met een lhbti+ thema. Of nodig een schrijver uit van een regenboogboek. Gendi geeft tips.

poposterlespakket

Paarse Vrijdag op de basisschool

Op Paarse Vrijdag vieren scholen dat iedereen uniek is en zichzelf mag zijn. Meedoen? Bekijk de lestips voor in de klas. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

pokalendermoment

Knuffeldag

Op 21 januari mag je elkaar extra knuffelen. Hoe denken je leerlingen over knuffelen? Ga op deze dag ook eens in gesprek met de klas over aanraken, wensen en grenzen. Gebruik de gratis Kletskaartjes over ‘aanraken’.

po/vokalendermomentles-tips

Carnaval

Carnaval. Voor de meesten één groot feest, voor sommigen is het lastig. Hoe zorg je dat het feest voor iedereen veilig voelt? en hoe geef je ruimte en aandacht aan seksuele diversiteit?

po/vokalendermoment

Valentijnsdag

De dag van de liefdesverklaring kan een aanknopingspunt zijn om het in de klas te hebben over verliefdheid en respect. Over verschillende vormen van liefde. Over jezelf zijn en verliefd zijn op wie jij wil.

vo/mbokalendermomentles-tips

Week van de Liefde

Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert Rutgers de Week van de Liefde. In deze week werken scholen aan het thema relaties en seksualiteit en is er aandacht voor seksuele diversiteit.

polesmateriaalseksuele vorming

Week van de Lentekriebels

Een projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit voor basisscholen. Met lessen en activiteiten gericht op een positieve seksuele vorming. Een initiatief van Rutgers en SOA Aids NL.

po/votheaterkalendermoment

Wereldtheaterdag

De Wereldtheaterdag (27 maart) is een uitgelezen dag om te kijken wat de meerwaarde van theater voor scholen. Het biedt kans ruimte te geven aan seksuele diversiteit.

potipsvaderdag

7 tips voor Vaderdag op school

Hoe besteed je op school aandacht aan Vaderdag met oog voor de verscheidenheid en diversiteit aan gezinnen van kinderen uit je klas? 7 tips voor een fijne en veilige Vaderdag.

pomoederdagtips

7 tips voor Moederdag op school

Hoe besteed je op school aandacht aan Moederdag met oog voor de verscheidenheid en diversiteit aan gezinnen van kinderen uit je klas? 7 tips voor een fijne en veilige Moederdag.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school