Datum
Onderwijssector VO, MBO
Doelgroep leraar, mentor
Website Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren inspireert jongeren met verhalen en boeken die écht bij ze passen. Een geschikte week om ook eens een lhbti+ boek (voor) te lezen in de klas.

Steeds meer jongeren voelen zich gerepresenteerd in de literatuur

‘Dit wil jij lezen!’ is het motto van de Boekenweek waarin jongeren worden geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. Er is een gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren.

‘De diversiteit in personages is groot en dat geldt ook voor de auteurs. De auteur van nu (x/v/m) is jong, oud, zwart, van kleur, wit, queer, hetero, cis en trans. Dit maakt de verhalen divers en zorgt ervoor dat steeds meer jongeren zich gerepresenteerd kunnen zien in de literatuur. Ontzettend fijn, ontzettend belangrijk en bovenal ontzettend terecht.’ (Hebban.nl)

Lesbrieven

Voor scholen is er (t/m juni) een schoolpakket met boeken, affiches en een lesbrief. Wil je aan de slag in de klas dan kun je de gratis lesbrieven downloaden op de campagnewebsite www.hebban.nl

Beste boek voor Jongeren

Bekijk de genomineerde boeken voor het Beste boek voor jongeren.

Boeken in de klas

Meer weten over het belang van boeken met een lhbti+ thema voor leerlingen? Lees het inspiratieartikel van Gendi: Lhbti+ boeken & School

 

vobloglhbti+

Boeken zijn pure magie

BLOG | Cindy Paul is schrijfster. Boeken zijn volgens haar pure magie. “Je kunt een kijkje nemen in het hoofd van iemand anders. De wereld zien en beleven zoals zij dat doen. Maar wat nou als je altijd boeken leest over iemand die anders is dan jij? In deze blog vertelt ze waarom het belangrijk is dat er voor jongeren boeken zijn met lhbti+ personages.

po/vo/mboverdiepingboeken

Lhbti+ boeken & school

Boeken met een lhbti+ thema kunnen zorgen voor respect en meer begrip voor seksuele diversiteit, sekse- en genderdiversiteit. Dit artikel gaat over het belang van ‘regenboogboeken’ in de klas en helpt je ze te vinden en gebruiken.

po/vo/mboboeken

Regenboogboeken

Regenboogboeken zijn boeken waarin gender- en/of seksuele diversiteit een rol speelt. Ideaal om het thema te behandelen. Waar vind je ze? En hoe gebruik je ze?

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school