po/vo/mboboeken

Regenboogboeken zijn boeken waarin het onderwerp gender- en/of seksuele diversiteit aan bod komt. Ze zijn geschikt om het thema gender- en seksuele diversiteit te behandelen op school. Zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs.

Ruimte voor seksuele diversiteit

Regenboogboeken zijn er voor iedereen. Van prentenboeken voor de allerkleinsten tot young-adult en boeken voor volwassenen. In sommige regenboogboeken speelt gender- en seksuele diversiteit een subtiele rol. Zoals wanneer een personage uit het verhaal twee moeders heeft. Andere keren krijgt een lhbti+ thema meer aandacht; bijvoorbeeld als de hoofdpersoon worstelt met zijn coming-out.

Hoe gebruik ik een regenboogboek?

Je kunt voorlezen uit een Regenboogboek en het thema zonder nadruk de revue laten passeren. Of je kiest er voor  het nadrukkelijk over seksuele diversiteit en gender diversiteit te hebben in de les. De meeste regenboogboeken die we op Gendi vermelden zijn voorzien van educatief materiaal die je daarbij helpen. Meer over hoe je regenboogboeken gebruikt lees je in het artikel: Lhbti+ boeken & School.

Waar vind je regenboogboeken?

Waarom kiezen voor een regenboogboek?

Regenboogboeken (voor)lezen in de klas, gebruiken in de les of zorgen dat ze beschikbaar zijn voor leerlingen is om verschillende redenen belangrijk:

  • Ze geven niet-lhbti+-leerlingen meer inzicht in het leven van lhbti+-personen. Het verrijkt hun kennis.
  • Door vaker over een onderwerp te lezen wordt het als minder ongewoon ervaren.
  • Het lezen van regenboogboeken zorgt voor empathie en meer begrip en respect naar lhbti+ personen.
  • Regenboogboeken zijn voor lhbti+-leerlingen belangrijk om zich in te herkennen en rolmodellen te hebben waarmee ze zich kunnen identificeren.

In het artikel Lhbti+ boeken & School lees je meer over het belang van regenboogboeken op school en op welke manier je ze kunt gebruiken.

 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school