Datum
Onderwijssector VO, MBO
Doelgroep leraar
Website Week van de liefde

Elk jaar rond Valentijnsdag is het de Week van de Liefde. Een week waarin middelbare- en mbo scholen kennismaken en werken aan het thema relaties en seksualiteit. De week is een initiatief van Rutgers. Dit jaar is het thema: ‘Let’s talk about love and sex’.

 

Veiligheid en seksuele diversiteit

Gendi geeft je tips hoe je zorgt voor een veilige sfeer in de klas bij het praten over seksualiteit met je leerlingen. Ook geven we je inspiratie om het thema gender- en seksuele diversiteit op te nemen in je lessen.

Bekijk de inspiratie en lesmaterialen voor de Week van de Liefde

vo/mboles-tips

Week van de Liefde

Gendi inspireert je om tijdens de lessen in de Week van de Liefde ook aandacht te geven aan het thema gender – en seksuele diversiteit. En we geven je tips om hier veilig in de klas over te praten.

vo/mbolespakketseksuele vorming

Lang Leve de Liefde

Lessenserie over liefde en seksualiteit. Seksuele diversiteit komt in alle lessen terug én in een verdiepende lesbrief. Gemaakt door Soa Aids Nederland in samenwerking met o.a. Rutgers.

po/vokalendermoment

Valentijnsdag

De dag van de liefdesverklaring kan een aanknopingspunt zijn om het in de klas te hebben over verliefdheid en respect. Over verschillende vormen van liefde. Over jezelf zijn en verliefd zijn op wie jij wil.

volesbriefvideogenderToon nog 1 tags

De Astronaut

In deze video gemaakt door COC’s GSA Netwerk geven negen jongeren uitleg over begrippen met betrekking tot gender- en seksuele diversiteit. Geschikt om in je klas te tonen met behulp van de lesbrief.

spelvolespakket

Lovebuzz

Lovebuzz is een interactief spel met filmfragmenten voor brugklassers over liefde, relaties en beginnende seksualiteit. Het spel wordt in de klas gespeeld.

voreligielespakketseksuele vormingToon nog 1 tags

Be-Loved

De doorlopende leerlijn Be-Loved van Wiseducatie stelt (orthodox-)christelijke scholen in staat structureel aandacht te besteden aan seksualiteit en diversiteit en te werken aan de seksuele vorming van leerlingen.

vo/mbovisualgesprekstool

Een veilig klassengesprek

Stappenplan dat je op weg helpt om gesprekken over ‘lastige’ onderwerpen zoals seksuele diversiteit veilig te voeren. Te gebruiken bij gesprekken die spontaan ontstaan of ter voorbereiding op een les.

vo/mbovisualgesprekstool

Docentrollen

Je kunt op verschillende manieren een gesprek leiden. Deze visual toont welke rollen je kunt inzetten. Bijvoorbeeld als je lesgeeft over seksuele diversiteit of een ‘lastig’ onderwerp bespreekt in de klas.

Gendi-tips

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school