Datum
Onderwijssector VO, MBO
Doelgroep leraar
Website Week van de liefde

Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert Rutgers de Week van de Liefde. Een week waarin scholen (vo en mbo ) kennismaken en werken aan het thema relaties en seksualiteit. Aandacht voor seksuele diversiteit hoort daar ook bij. In 2023 is de week van 13 tot en met 17 februari met het thema ‘Zijn wie je bent’.

 

Thema 2023: Zijn wie je bent

Iedereen is anders. We verschillen niet alleen in uiterlijk en achtergrond, maar ook in op wie je valt en hoe je je identificeert. Deze schoolperiode is een levensfase waarin jongeren dit bij zichzelf ontdekken en leren hoe ze daar – bij zichzelf en de ander – mee om kunnen gaan. De Week van de Liefde geeft de school en de docenten handvatten hoe je hierop kunt inspelen in de lessen.  Meer weten of meedoen? Ga naar de website www.seksuelevorming.nl

Seksuele diversiteit

Naast het thema van dit jaar kun je ook lesgeven over één specifiek onderwerp zoals seksuele- en genderdiversiteit. Het effectief bewezen lespakket Lang Leve de Liefde (Rutgers) heeft de module en lesbrief over Seksuele diversiteit recent vernieuwd.

School & Veiligheid biedt tools waarmee je kunt voorbereiden om les te geven over deze onderwerpen.

Bekijk de inspiratie en lesmaterialen voor de Week van de Liefde

vo/mbokalendermomentles-tips

Week van de Liefde

Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert Rutgers de Week van de Liefde. In deze week werken scholen aan het thema relaties en seksualiteit en is er aandacht voor seksuele diversiteit.

vo/mbolespakketseksuele vorming

Lang Leve de Liefde

Lessenserie over liefde en seksualiteit. Seksuele diversiteit komt in alle lessen terug én in een verdiepende lesbrief. Gemaakt door Soa Aids Nederland in samenwerking met o.a. Rutgers.

po/vokalendermoment

Valentijnsdag

De dag van de liefdesverklaring kan een aanknopingspunt zijn om het in de klas te hebben over verliefdheid en respect. Over verschillende vormen van liefde. Over jezelf zijn en verliefd zijn op wie jij wil.

volesbriefvideogenderToon nog 1 tags

De Astronaut

In deze video gemaakt door COC’s GSA Netwerk geven negen jongeren uitleg over begrippen met betrekking tot gender- en seksuele diversiteit. Geschikt om in je klas te tonen met behulp van de lesbrief.

spelvolespakket

Lovebuzz

Lovebuzz is een interactief spel met filmfragmenten voor brugklassers over liefde, relaties en beginnende seksualiteit. Het spel wordt in de klas gespeeld.

voreligielespakketseksuele vormingToon nog 1 tags

Be-Loved

De doorlopende leerlijn Be-Loved van Wiseducatie stelt (orthodox-)christelijke scholen in staat structureel aandacht te besteden aan seksualiteit en diversiteit en te werken aan de seksuele vorming van leerlingen.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school