gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Datum
Onderwijssector VO, MBO
Doelgroep leraar
Website Week van de liefde

Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert Rutgers de Week van de Liefde. De week heeft als doel om scholen (vo en mbo ) kennis te laten maken met het thema relaties en seksualiteit. Aandacht voor seksuele diversiteit hoort daar ook bij. In 2023 is de week van 13 tot en met 17 februari.

 

Meedoen?

Tijdens de week worden door scholen (vo en mbo) in het hele land lessen over liefde, seksualiteit & relaties gegeven. Wanneer je meedoet geef je minimaal één les over relaties en seksualiteit. Het effectief bewezen lespakket Lang Leve de Liefde is bijvoorbeeld zeer geschikt. Uiteraard kun je ook andere erkende lesmaterialen gebruiken. Bij voorkeur wel in een doorlopende leerlijn. Bekijk daarvoor de overzichtskaarten op seksuelevorming.nl

Thema 2023: Zijn wie je bent

Iedereen is anders. We verschillen niet alleen in uiterlijk en achtergrond, maar ook in op wie je valt, hoe je je identificeert en wat je wel en niet fijn vindt om te doen in bed. Deze schoolperiode is een levensfase waarin jongeren dit bij zichzelf ontdekken en leren hoe ze daar – bij zichzelf en de ander – mee om kunnen gaan. De Week van de Liefde geeft de school en de docenten handvatten hoe je hierop kunt inspelen in de lessen.

 

 

Bekijk de inspiratie en lesmaterialen voor de Week van de Liefde

vo/mbokalendermomentles-tips

Week van de Liefde

Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert Rutgers de Week van de Liefde. In deze week werken scholen aan het thema relaties en seksualiteit en is er aandacht voor seksuele diversiteit.

vo/mbolespakketseksuele vorming

Lang Leve de Liefde

Lessenserie over liefde en seksualiteit. Seksuele diversiteit komt in alle lessen terug én in een verdiepende lesbrief. Gemaakt door Soa Aids Nederland in samenwerking met o.a. Rutgers.

po/vokalendermoment

Valentijnsdag

De dag van de liefdesverklaring kan een aanknopingspunt zijn om het in de klas te hebben over verliefdheid en respect. Over verschillende vormen van liefde. Over jezelf zijn en verliefd zijn op wie jij wil.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school