gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

vospel

2016 | Lovebuzz is een interactief spel voor brugklassers rond zes personages over liefde, relaties en beginnende seksualiteit. Dit vernieuwde Lovebuzz van Rutgers wordt in de klas gespeeld.

Gevoelige thema’s respectvol bespreken

Het Lovebuzz spel speelt zich af rond zes personages, die elk hun eigen achtergrond en vragen hebben over liefde en relaties. Lovebuzz daagt de leerlingen in teamverband uit om een eigen mening te vormen over verschillende situaties uit de levens van deze zes en ze hierin te adviseren. Zo ontwikkelen leerlingen inlevingsvermogen en leren ze hoe ze gevoelige thema’s – zoals seksuele diversiteit en gender – respectvol met elkaar kunnen bespreken.

Twee lessen

Lovebuzz is opgebouwd uit twee lessen van 50 minuten. In de eerste les, The Day Before, maken leerlingen kennis met de fictieve personages die zich voorbereiden op een schoolfeest. De leerlingen gaan aan de slag met vragen als ‘Hoe maak je vrienden?’, ‘Wat voor invloed hebben schoonheidsidealen op meisjes?’ en ‘Hoe kom je erachter of je op meisjes valt of op jongens?’.

In de tweede les, The Party, zien de leerlingen de personages op het schoolfeest. Ze dansen, flirten en doen een spelletje. Hier vraagt Lovebuzz de leerlingen om na te denken over vragen als ‘Mogen meisjes ook initiatief nemen als ze een jongen leuk vinden?’ en ‘Hoe zou je het vinden als je beste vriend homo blijkt te zijn?’.

Aan het eind van het spel wint een team in de klas de Lovebuzz-champ. Het competitie-element kan worden uitgebreid met klassen van de school. Daarbij strijden de teams van een klas niet alleen tegen elkaar maar ook tegen teams van andere klassen.

Begeleiding van de leraar

Het spel bestaat onder meer uit een spellendoos met stemconsoles en een toegangscode voor de online game omgeving. Lovebuzz kan in een klaslokaal met digibord worden gespeeld (of met computer en beamer). De leraar kan dit zelf begeleiden of een externe hiervoor inhuren. Het spel heeft begeleidingstips aan docenten hoe ze gevoelige thema’s als seksuele weerbaarheid en diversiteit kunnen bespreken. Rutgers organiseert ook regelmatig scholingsbijeenkomsten rond het spel.

Opstap naar lessen relationele en seksuele vorming

Lovebuzz is een opstap naar lessen relationele en seksuele vorming in het voortgezet onderwijs. Na een eerste kennismaking met de thema’s liefde, relaties en beginnende seksualiteit via Lovebuzz kan daarna bijvoorbeeld het lespakket Lang Leve de Liefde worden ingezet.

Lovebuzz is een afgeleide vorm van de Lovebuzz truck. In de periode 2012-2014 hebben bijna 30.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs de Lovebuzz game in de truck gespeeld.


Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.