gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

Ieder verhaal is uniek – en toch soms herkenbaar. Hieronder staan schoolervaringen van leerlingen die homoseksueel, lesbisch, biseksueel, transgender of ‘in dubio’ zijn.

Wil je als leraar proberen te begrijpen hoe een lhbti+-leerling zich kan voelen op school? Ervaringsverhalen brengen de boodschap vaak treffend over.

Ook voor leerlingen kunnen deze verhalen waardevol zijn. Lhbti+-leerlingen of jongeren die in dubio zijn kunnen herkenning en steun vinden in verhalen van anderen. Voor de rest van de klas kan storytelling goed werken om begrip te krijgen voor de situatie van lhbti+-klasgenoten.

Rens aan het woord

vovideoervaring leerling

In deze video vertelt Rens (17) over die ene lerares op de middelbare school die echt naar hem luisterde.

Evy aan het woord

mbovideoervaring leerling

In deze video vertelt Evy (19) wat haar mentor op het mbo deed om een ‘rode-licht-situatie’ veiliger te maken.

Schelden met homo en gay

voervaring leerling

Op veel scholen schelden kinderen met de woorden ‘homo’ en ‘gay’. Maar dat is niet zo onschuldig als het lijkt, blijkt uit het verhaal van de 14-jarige Daan.

'Waar begin je?' - het boekje

po/vo/mbopraktijkvoorbeeld

2017 | Dit boekje neemt je mee in gesprekken met scholen over de vraag; waar begin je met seksuele diversiteit? Met als opbrengst zes werkzame factoren.

Ernst & Ernesta

podocumentairetrans

2011-2017 | Twee filmportretten van een Amsterdams meisje Ernesta. Ze tonen hoe het is om je een meisje te voelen in een jongenslichaam en hoe de omgeving hier mee omgaat.

Genegeerd. Want homo

voervaringsverhaal

2016 | Het AD Rotterdams Dagblad vertelt het verhaal van de 15-jarige Elijah, die op jongens valt. Op school werd hij genegeerd omdat hij homo is. En hoe is het op zijn nieuwe school?

Jelle geeft de voorlichting die hij miste

voervaringsverhaal

2014 | De 16-jarige Jelle is biseksueel. Hij komt zonder problemen uit de kast maar vindt dat school te weinig voorlicht over seksuele diversiteit en maakte daarom zelf een toneelstuk. 

Tof om anders te zijn op het Gerrit van der Veen College

voervaringsverhaal

2014 | Noah blogt voor scholieren.com over haar ‘experiment’ hoe zeer je ‘anders’ kunt zijn op haar school. De uitkomst stemt haar zeer tevreden.

Openlijk homo op het Calvijn College

voervaringsverhaal

2013 | Jos kwam openlijk uit voor zijn homoseksualiteit op een reformatorische school; het Zeeuwse Calvijn College. Eerst bij zijn mentrix, daarna thuis. Lees hier hun verhaal.

Ik had graag een ervaren zeevaarder gekend

po/vo/mboervaringsverhaal

2013 | Als 17-jarige Zeeuw kende Mart Roumen geen enkele homo. Toch wist hij dat hij op jongens viel. Hij had graag een rolmodel gehad. Nu is hij zelf ambassadeur voor lhbti+-jongeren.

Ik ben een meisje

podocumentairetrans

2012 | Joppe (13) voelt zich een meisje maar werd geboren als jongen. In de documentaire ‘Ik ben een meisje’ zie je hoe dit voor haar is en hoe haar omgeving hier mee omgaat.

Was ik maar hetero

po/voervaring leerling

2011 | Een indringende video laat zien hoe de homoseksuele Dave op school geterroriseerd wordt vanwege zijn geaardheid. Vertoon hem in de klas als voorlichting over homoseksualiteit en pesten.

Uit de kast op school

voervaringsverhaal

2011 | Vijf jongeren die meededen aan het 1V-Jongerenpanel-onderzoek over homolessen op school, vertelden hoe ze ‘uit de kast’ zijn gekomen en hoe daar op school op werd gereageerd. 

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.