po/vo/mbovideopesten

Gebruik het openingsfilmpje van de Week Tegen Pesten 2022 om met jouw klas te praten over humor en grappen. Wanneer is iets leuk? Wanneer niet meer en wanneer is iets pesten?

Grapje! Moet toch kunnen?!

De video ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ brengt het gesprek op gang over plezier, veiligheid, grenzen, weerbaarheid, maar ook over verschillende meningen en opvattingen: Is iets grappig of grensoverschrijdend? En wie bepaalt dat eigenlijk? Een simpel antwoord is er niet altijd, maar kinderen in een veilige setting laten oefenen geeft ze belangrijke vaardigheden mee voor hun toekomst.

“Er zijn kinderen die het onderling okay vinden ‘flikker’ te zeggen tegen diegene die iets verkeerds doet. Ze hebben het alleen niet door dat je iemand anders kunt kwetsen met het gebruik van zo’n woord” (leraar po)

Doelgroep

Het filmpje is geschikt voor bovenbouw po, vo en mbo. (Kijktijd 5 minuten)

Gespreksvragen voor bij de video

Wanneer vind jij een grapje te ver gaan? Wat voel je zelf als een grapje te ver gaat voor jou? En hoe merk je dat aan iemand anders?  Wat kun je doen als je merkt dat een grapje niet meer leuk is? Bekijk alle vragen op de website van Week Tegen Pesten waarmee je het gesprek  voert in de klas.

Week Tegen Pesten

De Week Tegen Pesten wordt ieder jaar in september georganiseerd door Stichting School & Veiligheid. Verdieping bij het thema en lesmaterialen vind je op de speciale website www.weektegenpesten.nl

 

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school