popraktijkvoorbeeldlhbti+

“Wij vinden het niet kunnen dat je in elkaar wordt geslagen, alleen maar omdat je homo bent.” Leerlingen uit groep zeven van basisschool ’t Otterke in Beek en Donk spraken 7 april duidelijke taal. Tijdens een spreekbeurt hielden ze een pleidooi voor homo-acceptatie.

Spreekbeurt

De spreekbeurt was een gevolg van de twee incidenten die in het nieuws kwamen. In Arnhem werd een homostel aangevallen door een groep jongeren. Eén van de slachtoffers kreeg een klap met een betonschaar en verloor daarbij een aantal tanden. Ook in Eindhoven werden twee homo’s uitgescholden en geslagen.

“Er zijn meer dan zeventig landen waar je geen homo mag zijn. Dat moeten er nul worden, willen wij met heel groep 7.”

Minder homoschelden

Een andere wens van de leerlingen was: “We hopen dat jullie minder gaan schelden met de woorden homo en lesbienne.” Over die oproep werd door hun schoolgenootjes direct serieus nagedacht: “Je hoort het wel heel vaak in filmpjes en zo. Zelf scheld ik er nooit expres mee, maar soms komt het er toch in één keer uit. Ik kan niet beloven dat het nooit meer gebeurt, maar ik probeer het niet meer te doen.” Een ander klasgenootje denkt na en zegt: “Ik vind het wel raar om twee mannen of twee vrouwen te zien zoenen. Mannen en vrouwen zie je heel vaak kussen.” Een ander kind vult aan: “Ik vind het soms ook wel raar om twee mensen van hetzelfde geslacht samen te zien. Maar je gaat twee jongens toch niet in elkaar slaan om wat ze zijn.”

“Je mag zijn op wie je wilt, klaar. Pesten is voor iedereen zielig. Maar het is helemaal erg als je wordt gepest omdat je van iemand houdt!”

 


  • Bron: Dit artikel werd geschreven door Marjanka Oerlemans voor Omroep Brabant op 7 april 2017 en is met toestemming van de omroep integraal overgenomen.
  • Het Jeugdjournaal zond op 8 april 2017 een filmpje uit van de spreekbeurt.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school