pohandreiking

Gezinnen met twee moeders of twee vaders blijken zich niet op iedere basisschool thuis te voelen. In deze folder lees je tips zodat ook deze gezinnen zich welkom en veilig voelen bij jullie.

Vooroordelen

Roze gezinnen zijn gezinnen waar een of beide ouders lesbisch, homo, bi of transgender is. Ondanks dat de opvoeding van kinderen in een roze gezin niet veel verschilt van een hetero-gezin, krijgen zij vaak te maken met vooroordelen en ongewenst gedrag. Het betreft dan de gezinssamenstelling en de seksuele voorkeur van de ouders.

Naar schatting 25.000 kinderen groeien op in een roze gezin. 30% van de kinderen (8 -12 jaar) met roze ouders, heeft te maken met vervelende grappen, impertinente vragen, roddels en uitsluiting. (Uit: Zijn roze gezinnen welkom op uw school?)

Folder met tips hoe het veiliger kan

De folder is gemaakt door de Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit en EduDivers en informeert scholen over hoe het onbedoeld kan gebeuren dat deze gezinnen zich minder veilig voelen. Naast voorbeelden krijgen scholen tips waar ze op kunnen letten om dit te verbeteren. Roze gezinnen geven aan dat ze de volgende punten belangrijk vinden:

  • De aanpak van (homo)pesten
  • Aandacht voor lhbti+-beleid
  • Extra aandacht voor een kind met twee vaders of twee moeders
  • Voorlichting over seksuele diversiteit

De folder is gratis te downloaden.


Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school