gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

  • Selecteer een Thema
  • Selecteer een Soort
Toont: 67 resultaten.
polespakketseksuele vorming

Veiligwijs

Veiligwijs is een doorlopende leerlijn met lessen over relaties en seksualiteit voor het basisonderwijs. Afgestemd op de visie en waarden van jullie school. Ontwikkeld door Care for Sexuality Foundation.

polespakketgenderdiversiteit

Astra pakket

Het astronautje Astra neemt leerlingen uit groep 3 en 4 mee op avontuur. Een ontdekkingsreis rond de onderwerpen seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie. 

polespakketseksuele vorming

Kriebels in je buik

Online lesmethode over relationele en seksuele vorming voor groep 1 t/m 8. Ook voor speciaal onderwijs. Ontwikkeld door Rutgers en erkend als ‘goed onderbouwde’ interventie.

polesbriefintersekse

Onder de loep: intersekse

1 op de 90 mensen in Nederland is intersekse. Leer je leerlingen wat intersekse is en discussieer aan de hand van stellingen. Gebruik de lesbrief en docentenhandleiding van het NNID.

po/volesmateriaal

Poëzie & gedichten in de klas

Doe je iets met gedichten of poëzie in de klas? Gebruik dan ook eens gedicht over (seksuele) diversiteit, gender of over jezelf zijn. Gendi heeft er een paar uitgezocht en geeft tips.

pospelgroepsvorming

Kwartet: Met wie woon jij?

Verken spelenderwijs welke gezinssamenstellingen allemaal mogelijk zijn? Hoe zit dat bij ons in de klas? Een spel dat bijdraagt aan omgaan met verschillen en positieve groepsvorming.

theatervo/mbointersekse

X Y WE

In de theatervoorstelling X Y WE vertellen zes mensen hun verhaal als intersekse persoon. Het doel is kennis over intersekse te vergroten en het stilzwijgen er om heen te verbreken. Met educatieve workshop.

vo/mbokalendermomentles-tips

Week van de Liefde

Elk jaar rond Valentijnsdag organiseert Rutgers de Week van de Liefde (14 t/m 18 februari 2022). In deze week werken scholen aan het thema relaties en seksualiteit en is er aandacht voor seksuele diversiteit.

poposterlespakket

Paarse Vrijdag in het po

Ook in het basisonderwijs kun je op Paarse Vrijdag (de tweede vrijdag in december) vieren dat iedereen uniek en anders is, dat we samen onszelf mogen zijn en dat iedereen op iedereen verliefd mag worden.

po/vo/mbokalendermomentlesmateriaal

Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid (5-12 november 2021) is een goed moment om te werken aan respect voor seksuele diversiteit en gender. Denk aan medialessen over kritisch kijken.

mbolesmateriaal

Podcasts lhbti ouderen

2021 | Voor mbo-studenten Zorg & Welzijn maakte het Nationaal Ouderenfonds lesmateriaal om de acceptatie van LHBTI-ouderen te stimuleren. Beluister de 10 podcasts.

pogespreksstarter

Kletskaartjes

2021 | Praten op een laagdrempelige manier over gender- en seksuele diversiteit? Dat kan! Met de ‘Kletskaartjes’ voer je leuke gesprekjes met je klas. Een gratis werkvorm ontwikkelt door School & Veiligheid.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.