gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

po/vo/mboposter
  • Een poster met veel mogelijkheden
  • Om jezelf en je leerlingen bij de les te houden: roepen met homo kan wèl kwaad

Deze gratis Gendi poster brengt op een vrolijke manier in herinnering dat het niet respectvol is om mietje, flikker, pot of homo naar elkaar te roepen.

Hoe ga je er mee om?

‘Homo’ en ‘gay’ zijn twee van de meest gebruikte roepwoorden op school. Het wordt de ene keer neutraal bedoeld, de andere keer als scheldwoord, maar de impact ervan kan enorm verschillen. Waar de ene leerling het als zelfstandig naamwoord hoort of als grapje ervaart, is de ander diep gekwetst. Netto leidt het tot een onveilig schoolklimaat.

Het verdiepingsartikel ”Homo’ roepen op school’ geeft inzichten hoe je hier tegenaan kunt kijken en hoe je er mee om kunt gaan.

Omgangsvormen

De titel boven de poster Afgesproken! duidt op de afspraken die zijn gemaakt over bepaalde omgangsvormen. In veel scholen en klassen zijn regels of afspraken over schelden en bepaald woordgebruik. Vaak is afgesproken dat woorden zoals homo, lesbi, nicht, pot, flikker, mietje, travestiet, enzovoorts niet respectvol zijn en dus niet gebruikt moeten worden.

Praktisch

  • Lees eerst de 7 Tips voor het omgaan met homo-roepen (onderaan het artikel).
  • Gebruik daarna deze poster om in de Gouden Weken, aan het begin van het schooljaar, met je leerlingen te komen tot afspraken over omgangsvormen. In de Zilveren Weken kom je hierop terug – of eerder als dat nodig is. De poster kan ook op andere momenten in het jaar als gespreksstarter dienen.
  • Hang je de poster in de kamer van de vertrouwenspersoon of een andere zorgmedewerker, dan laat je daarmee zien dat onderwerpen die hierop betrekking hebben, welkom zijn.
  • Hebben jullie een GSA op school? Vraag ook hen eens wat ze van deze poster vinden? Hoort ie thuis in de gang of de kantine; of vinden ze dat juist geen goed idee?

Bestellen

Je kunt een gratis poster (A3-formaat) aanvragen in de webshop van Stichting School & Veiligheid.

Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.