lhbti+taalgebruikpo/vo/mboposterToon nog 1 tags
  • Een poster met een duidelijke boodschap
  • Om jezelf en je leerlingen bij de les te houden: roepen met homo kan wèl kwaad
  • Gebruik de poster voor een gesprek over respectvol gedrag

Deze gratis poster van Gendi brengt op een vrolijke manier in beeld dat het niet respectvol is om mietje, flikker, pot of homo naar elkaar te roepen.

Homo roepen op school

‘Homo’ en ‘gay’ zijn twee van de meest gebruikte roepwoorden op school. Voor lhbti+ leerlingen is dit kwetsend en kan het een gevoel van afwijzing en onveiligheid geven. Het is belangrijk op school met elkaar te bespreken wat wel en niet acceptabel is en te komen tot afspraken over ongewenst taalgebruik.

Deze poster helpt je om hier met je leerlingen over te praten en afspraken te maken over het gebruik van de woorden homo, lesbi, nicht, pot, flikker, mietje, travestiet, enzovoorts.

Ha ha…homo! Grappig?

Het woord ‘homo’ wordt ook vaak voor de ‘gein’ geroepen; als iemand iets onhandigs doet bijvoorbeeld. Maar is dat wel grappig? Bespreek ook de impact van dit woordgebruik op lhbti+ personen.

Praktisch

  • Gebruik de poster om met je leerlingen te praten over schelden of roepen of grapjes te maken en kom tot afspraken met elkaar.
  • Hang je de poster in de kamer van de vertrouwenspersoon of een andere zorgmedewerker, dan laat je daarmee zien dat onderwerpen die hierop betrekking hebben, welkom zijn.
  • Hebben jullie een GSA op school? Vraag hen ook eens wat ze van deze poster vinden en mogelijk hebben zij een originele toepassing.
  • Lees ook de 7 Tips voor het omgaan met homo-roepen in het verdiepingsartikel van Gendi.

Bestellen

Bestel de gratis poster (A3-formaat) in de webshop van Stichting School & Veiligheid.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school