pestenvolesbriefvideolhbti+Toon nog 2 tags
  • Les met filmfragment en verwerkingsopdrachten
  • Zet aan tot nadenken over (homo) grapjes en vooroordelen
  • Leerlingen voortgezet onderwijs (13-15 jaar)

Wanneer is iets een grap en wanneer gaat het te ver? Deze aflevering van het HUMAN 3FM programma Know Shit gaat over hoe het is om homo te zijn in een machowereld. De les bestaat uit het filmpje, lesbrief en leerlingenblad en werkvormen.

Beschrijving

In het filmfragment spreekt Know Shit-presentator Rens Polman met voetballer Han over zijn ervaring met vooroordelen over homo’s in de voetbalwereld. Toen hij zich bij een nieuw voetbalteam wilde aansluiten zei één van de teamleden “Je mag bij ons voetballen maar dan moet je wel apart douchen.” Han weet dat het bedoeld is als grapje maar hij kan er niet om lachen.

Doelgroep

Voor leerlingen van 13-15 jaar in de onderbouw voortgezet onderwijs.

Doel & resultaat

De les laat leerlingen nadenken over de invloed van media op onze beeldvorming ten aanzien van homoseksualiteit en over vooroordelen. Het stimuleert leerlingen een eigen mening te vormen over ‘grapjes’ en opmerkingen die worden gemaakt over homo’s. Wanneer is iets grappig en wanneer gaat een grap te ver?

Praktisch

Deze les beslaat ongeveer 60 minuten en bestaat uit het bekijken van een filmfragment (3 minuten) waarna de leerlingen individueel aan de slag gaan met verdiepingsvragen. Vervolgens kan er een verwerkingsopdracht naar keuze uitgevoerd worden, zoals situatiekaarten of klassikale stellingen.

Producent

HUMAN 3FM programma Know Shit.

Download

Het filmpje bekijk je via de website van HUMAN waar je ook de lesbrief, werkbladen en andere werkvormen gratis kunt downloaden.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school