pokinderboeken

Voorlezen is leuk én leerzaam. Naast het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip leren kinderen via het (voor)lezen van boeken over verschillende onderwerpen en de wereld om hen heen. Over zichzelf en over de ander. We geven hier 6 redenen om eens een boek met een lhbti+ thema uit de boekenkast te halen. En tips waar je geschikte (prenten)boeken vind.

1. Kennismaken met gender- en seksuele diversiteit

Door boeken met een lhbti+ thema maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met seksuele diversiteit, genderdiversiteit en seksediversiteit. Ze leren dat ook twee meisje of twee jongens verliefd op elkaar kunnen worden. Dat een gezin kan bestaan uit twee vaders met kinderen. Dat sommige mensen zich niet thuis voelen in het lichaam waarin ze geboren zijn. En dat je eruit kan zien als een meisje maar je ‘jongensachtig’ gedraagt.

2. Bevorderen van begrip en empathie

Via het voorlezen van verhalen ontstaat meer begrip, empathie en respect voor de ander doordat je meeleeft of je inleeft in de ander.

3. Normaliseren van het thema

Voorlezen kan een onderwerp normaliseren. Door er vaker over horen wordt het voor kinderen minder raar of anders.

“Lees ook eens een keer een boek voor waarin twee koningen op elkaar verliefd worden bijvoorbeeld. Gewoon af en toe benoemen van ‘hé dat is er ook’. Ik denk dat dat de juiste manier is om kinderen met het onderwerp in aanraking te laten komen.” (Maaike Grobben, leerkracht po. Bron: AT5.nl)

4. Doorbreken van stereotypen

Verhalen dragen bij aan het doorbreken van (gender)stereotypen. Via boeken kun je ruimer gaan denken dan de heersende heteronorm en stereotype opvattingen over de hokjes man en vrouw. Denk aan prentenboek over een ridder dat een meisje is.

5. Herkenning & rolmodellen

Je herkennen in een personage of verhaal maakt dat je je prettiger en veiliger kan voelen. Voor kinderen die hun identiteit en seksualiteit aan het ontdekken zijn is het fijn dat er rolmodellen zijn. Boeken hebben daarin een functie.

“Wanneer er op school en thuis geen ruimte en plaats is voor seksuele diversiteit, houden kinderen het liever voor zich, wanneer zij zich niet-hetero voelen. Regenboogboeken bieden hen herkenning en bevestiging.” (Hanny Ebbers, voormalig leerkracht po en schrijver kinderboeken)

6. Meer sociale veiligheid

Het (voor)lezen van een regenboogboek kan tot meer inleving en begrip voor lhbti+-personen leiden. Dit draagt bij aan een positieve groepssfeer. Alles en iedereen mag er zijn. Dit vergroot de sociale veiligheid in de klas en op school.

Waar vind ik een Regenboogboek?

Er zijn inmiddels veel lijsten met Regenboogboeken. Veel boeken zijn voorzien van lestips en/of materiaal zoals een memory-spel of kleurplaat. Gendi zet er een paar op een rijtje voor je:

Boekentips: Prentenboeken met een lhbti+ thema

Ook voor kleuters zijn er prentenboeken met verhalen over families, vriendschap en liefde waarin het onderwerp gender- en seksuele diversiteit voorkomt:

  • Een prentenboek over verliefdheid tussen twee mannen zoals in ‘Hoera Wij worden pappa’, waarin twee beren verliefd zijn, trouwen en een kindje willen.
  • ‘Allemaal Mee!’ is een prentenboek over anderen gezinsvormen. Het verhaal gaat over twee kinderen die in een wonen met twee moeders.
  • ‘Goos’ is een verhaal over een gansje dat een blauw hart heeft maar een oranje vel kreeg; een prentenboek over transgender zijn.
  • ‘Een zee van liefde’ (In de prentenboek top 10 van 2023) gaat over Pinguïn die verliefd is op zijn beste vriend Beer. Juf Judith schreef op haar website een recensie over dit boek en ze deelt les ideeën om het boek na te bespreken met in de klas.

“Het verhaal benadrukt dat het belangrijk is om je hart te volgen én om te vertellen wat je voelt. Het is een verhaal dat je als ouder of leerkracht meerdere keren wilt lezen en voorlezen, omdat de boodschap belangrijk is om te delen.” (website van Juf Judith)

Het belang van regenboogboeken

Wil je meer weten over het belang van lhbti+-boeken voor kinderen en jongeren? Hoe je de boeken gebruikt en waar je ze vindt? Lees dan het artikel: Lhbti+ boeken & School.

Allemaal Mee!

poblogregenboogboek

BLOG| Hanny Ebbers, voormalig leerkracht en intern contactpersoon, houdt zich al jaren bezig met boeken over seksuele diversiteit. In deze blog vertelt ze over de functie en het plezier van regenboogboeken op de basisschool en over haar kinderboek ALLEMAAL MEE.

Floortje (12) over het po en vo

povideoervaring leerling

Floortje (12) vertelt hoe haar basisschool en middelbare school aandacht besteden aan seksuele diversiteit. En hoe dat beter kan volgens haar.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school