pokalendermomentkinderboeken

Boeken (voor)lezen met een lhbti+ thema is een makkelijke manier om aandacht te besteden aan gender- en seksuele diversiteit. Pak eens een regenboogboek uit de kast of nodig een schrijver uit. Ook voor de allerkleinsten is er genoeg keus.

Prentenboeken met een lhbti+ thema

Verhalen over families, vriendschap en liefde waarin het onderwerp gender- en seksuele diversiteit voorkomt, noemen wij ‘regenboogboeken’. Regenboogboeken zijn er ook voor de allerkleinsten. Een prentenboek over verliefdheid tussen twee mannen zoals in ‘Hoera Wij worden pappa’, waarin twee beren verliefd zijn, trouwen en een kindje willen. Of over andere gezinsvormen, zoals in ‘Allemaal Mee!’ een prentenboek over kinderen die in een gezin wonen met twee moeders. ‘Goos’ is een verhaal over een gansje dat een blauw hart heeft maar een oranje vel kreeg; een prentenboek over transgender zijn.

7 redenen om een regenboogboek uit de kast te halen

  1. Voorlezen is leuk én leerzaam. Naast het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip leren kinderen via het (voor)lezen van boeken over verschillende onderwerpen en de wereld om hen heen. Over zichzelf en over de ander.
  2. Door boeken met een lhbti+ thema maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met seksuele diversiteit, genderdiversiteit en seksediversiteit. Ze leren dat ook twee meisje of twee jongens verliefd op elkaar kunnen worden. Dat een gezin kan bestaan uit twee vaders met kinderen. Dat sommige mensen zich niet thuis voelen in het lichaam waarin ze geboren zijn. En dat je eruit kan zien als een meisje maar je ‘jongensachtig’ gedraagt.
  3. Via het voorlezen van verhalen ontstaat meer begrip, empathie en respect voor de ander doordat je meeleeft of je inleeft in de ander.
  4. Voorlezen kan een onderwerp normaliseren. Door er vaker over horen wordt het voor kinderen minder raar of anders.

“Lees ook eens een keer een boek voor waarin twee koningen op elkaar verliefd worden bijvoorbeeld. Gewoon af en toe benoemen van ‘hé dat is er ook’. Ik denk dat dat de juiste manier is om kinderen met het onderwerp in aanraking te laten komen.” (Maaike Grobben, leerkracht po. Bron: AT5.nl)

5. Verhalen dragen bij aan het doorbreken van (gender)stereotypen. Via boeken kun je ruimer gaan denken dan de heersende heteronorm en stereotype opvattingen over de hokjes man en vrouw. Denk aan prentenboek over een ridder dat een meisje is.

6. Je herkennen in een personage of verhaal maakt dat je je prettiger en veiliger kan voelen. Voor kinderen die hun identiteit en seksualiteit aan het ontdekken zijn is het fijn dat er rolmodellen zijn. Boeken hebben daarin een functie.

Wanneer er op school en thuis geen ruimte en plaats is voor seksuele diversiteit, houden kinderen het liever voor zich, wanneer zij zich niet-hetero voelen. Regenboogboeken bieden hen herkenning en bevestiging. (Hanny Ebbers, voormalig leerkracht po)

7. Boeken met een lhbti+ thema kunnen bijdragen aan een positieve groepssfeer. Alles en iedereen mag er zijn. Dit vergroot de veiligheid op school.

Het (voor)lezen van een regenboogboek kan tot meer inleving en begrip voor lhbti+-personen leiden. Aandacht voor lhbti+ thema’s draagt zo bij aan het vergroten van de veiligheid op school. (Gendi)

Waar vind ik een Regenboogboek?

Er zijn inmiddels veel lijsten met Regenboogboeken. Veel boeken zijn voorzien van lestips en/of materiaal zoals een memory-spel of kleurplaat. Gendi zet er een paar op een rijtje voor je:

Top 10 prentenboek: Een Zee van Liefde

In de prentenboek top tien van 2023 staat het prentenboek ‘Een zee van liefde’. Over Pinguïn die verliefd is op zijn beste vriend Beer. Juf Judith schreef op haar website een recensie over dit boek en ze deelt les ideeën om het boek na te bespreken met in de klas.

“Een schitterend prentenboek over liefde. Het kan op veel verschillende manieren voelen en je kunt er verschillend uitzien. Liefde is echter universeel, warm en waardevol. Het verhaal benadrukt dat het belangrijk is om je hart te volgen én om te vertellen wat je voelt. Het is een verhaal dat je als ouder of leerkracht meerdere keren wilt lezen en voorlezen, omdat de boodschap belangrijk is om te delen.” (website van Juf Judith)

Wil je meer weten over het belang van lhbti+-boeken voor kinderen en jongeren? Hoe je de boeken gebruikt en waar je ze vindt? Lees dan het artikel: Lhbti+ boeken & School.

Allemaal Mee!

poblogregenboogboek

BLOG| Hanny Ebbers, voormalig leerkracht en intern contactpersoon, houdt zich al jaren bezig met boeken over seksuele diversiteit. In deze blog vertelt ze over de functie en het plezier van regenboogboeken op de basisschool en over haar kinderboek ALLEMAAL MEE.

Floortje (12) over het po en vo

povideoervaring leerling

In deze video vertelt Floortje (12) hoe haar basisschool en middelbare school aandacht besteden aan seksuele diversiteit. Ze realiseert zich nu dat het op de basisschool beter had gekund en geeft daarvoor tips.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school