gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs

vo/mbodocumentaire

2011 | Documentaire met lesbrief over vier mensen die vluchtten naar België en Nederland omdat ze lesbisch, homoseksueel of transseksueel zijn. Hier hebben ze een toekomst, maar ook blijvend verdriet. Voor het vo, ook bruikbaar voor het mbo.

Op de vlucht omdat je bent

In Silent Stories portretteren de Belgische filmmaaksters Hanne Phlypo en Catherine Vuylsteke vier mensen die hun land ontvluchtten vanwege hun seksuele geaardheid. De twee heteroseksuele filmsters (“Je hoeft geen holebi te zijn om de mensenrechtenschendingen tegen holebi’s verschrikkelijk te vinden: het belangt ons allemaal aan”) volgden de vier 1,5 jaar.

Docu met lesbrief

De Belgische lhbt-organisatie Çavaria maakte bij de documentaire een lesbrief voor het voortgezet onderwijs (3e graad secundair), die ook bruikbaar is voor mbo-klassen. De dvd van de documentaire is te koop bij Çavaria.

Verdriet, hoop, strijd

Het verhaal gaat over Jean-Louis (een homo uit Senegal), Arezki (een biseksuele Algerijn), Rabiatou (een lesbische meisje uit Guinee) en de transseksuele Sara uit Irak. De eerste drie zijn een nieuw leven begonnen in België. Sara kreeg na jaren van wachten asiel in Nederland en kijkt uit naar een genderoperatie.

De personages verschillen in leeftijd, origine, sociale achtergrond en opleidingsniveau. De een zit nog op school; de ander is al getrouwd. Maar wat hen verbindt, is hun emotionele strijd. Zij hebben verdriet om wat ze verloren; maar ze hebben ook hoop op wat de toekomst mag brengen.


Vragen over sociale veiligheid en lhbti+ op school?

Bel met de helpdesk van School & Veiligheid.