Op 17 mei is het de Internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie (IDAHOBIT). Een van de activiteiten dit jaar was het  IDAHOT+ Forum. Een belangrijke conferentie over de positie – en mensenrechten van lhbtiq+ personen. Nederland was dit jaar gastland van het congres. Hare Majesteit Koningin Máxima hield een toespraak. Ook minister Dijkgraaf (OCW) en Eurocommissaris Dalli (gelijkheid) spraken op het congres.

Minister van Onderwijs: Zorgen over rechten lhbtiq+ personen

Tijdens dit congres kwamen bewindspersonen, beleidsmakers, experts, activisten en ngo’s uit heel Europa bij elkaar om in gesprek te gaan over het verbeteren van de positie en de rechten van lhbtiq+ personen.

Dijkgraaf: “We zien dat de acceptatie van lhbtiq+ personen een pas op de plaats lijkt te maken en tegelijkertijd dat de groep die gelijke rechten voor lhbtiq+ personen niet accepteert, luider wordt. Zowel in Nederland als in andere Europese landen. Daar maak ik mij zorgen over. Ik vind dat we nadrukkelijker moeten blijven opstaan voor de bescherming van deze fundamentele mensenrechten”. (Bron: Rijksoverheid.nl)

Koningin Máxima: ruimte om te ontdekken wie je bent

Koningin Máxima noemde in haar toespraak positieve ontwikkelingen voor lhbtiq+ personen. Maar benadrukte ook de minder rooskleurige aspecten zoals de stagnatie van de acceptatie, het slechtere welzijn en pesten van lhbti+’ers. Ze eindigt haar toespraak met een boodschap aan jonge mensen.

“My message for all young people is: give yourself some space. The search of finding who you are may take time. And there is nothing wrong with that. There are no straight lines in life. Take as long as you like. Trust yourself and talk about your feelings. You are not alone!” (Bron: Koninklijkhuis.nl)

Gendi: voor scholen die lhbtiq+ leerlingen een veilige plek willen bieden

Scholen die lhbtiqa+ leerlingen een veilige schoolomgeving willen bieden en ruimte willen geven aan gender- en Seksuele diversiteit, kunnen terecht op Gendi.nl voor inspiratie, lesmaterialen en meer.


Bronnen:

Dag tegen lhbti+-fobie (vo | mbo)

17.05.2024 | Op de Internationale Dag tegen lhbti+ fobie staat aandacht voor haat op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken centraal. Laat die dag zien dat jullie school lhbti+ vriendelijk is.

nieuwsonderzoek

Europees Lhbti+ onderzoek

21.05.2024 | 21.05.2024 | Lhbtiq personen worden meer dan ooit geconfronteerd met geweld, intimidatie en pesterijen blijkt uit een Europese enquête. Nederlandse cijfers zijn evenmin rooskleurig. Ook voor het onderwijs.

po/voonderzoekpesten

Lhbt-leerlingen voelen zich minder veilig op school

26.07.2023 | Uit de landelijke Veiligheidsmonitor 2021-2022, blijkt dat het welbevinden en veiligheidsgevoel van lhbt-leerlingen minder goed. Ook blijft pesten een hardnekkig probleem.

Ga naar het Adviespunt van School & Veiligheid

voor advies over lhbti+ en sociale veiligheid op school